ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Στις δημοπρασίες κατάφερε τελικά να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο της συνεδρίασης το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπαθούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης δεν μπορούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες αρκετών δεικτοβαρών μετοχών.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,22% κλείνοντας στις 825,48 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 818,86 (-0,58%) και 826,30 μονάδων (+0,32%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,5 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 40,9 εκατ. τεμάχια.

Η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου δεν επιφύλαξε κάποια έκπληξη, παρά το γεγονός ότι εξαιτίας της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI υπήρχε η εκτίμηση για μεγαλύτερη νευρικότητα κάτι τελικά που δεν επαληθεύτηκε. Έτσι η αγορά αναλώθηκε περισσότερο σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις τίτλων, παραμένοντας εντός του αυγουστιάτικου εύρους των 820-835 μονάδων.

Στο μεταξύ, ο Αύγουστος καταγράφηκε ως ο δεύτερος μήνας με τις μεγαλύτερες απώλειες στους ελληνικούς 10ετείς τίτλους, με άνοδο της τάξης του 3,7% στις αποδόσεις. Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι η αυξανόμενη ένταση στη συζήτηση για το πώς και πότε της απόσυρσης της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη “χαλάει” το κλίμα που επιχειρείται να διαμορφωθεί μέσω της επίσπευσης των αξιολογήσεων, όσο αφορά τις επικείμενες εκδόσεις ομολόγων.

Στις διεθνείς αγορές μικρή άνοδο κατέγραψε η Ευρωπαϊκή και η αμερικανική αγορά, αν και ο S&P 500 βρίσκεται σε πορεία προς την πρώτη μηνιαία πτώση του από τον Μάρτιο, με τα μακροοικονομικά στοιχεία για την οικονομία σε Η.Π.Α. και Ευρώπη να παραμένουν στο επίκεντρο.
Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου ενώ στα εμπορεύματα ανοδικά κινήθηκαν χρυσός και πετρέλαιο.