Στους 717 ανέρχονται οι πλειστηριασμοί που είναι προγραμματισμένοι μόνο για… σήμερα, την ώρα που μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν περισσότεροι από 1.000 και μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθούν περίπου 25.000!
Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό, τα όρια προστασίας πρώτης κατοικίας θα πέσουν δραματικά, εφόσον παραμείνει σε ισχύ ένα πλαίσιο προστασίας στη λογική του ισχύοντος, ενώ όπως δηλώνουν τραπεζικοί κύκλοι, ο νόμος Κατσέλη πνέει τα λοίσθια.
Σημειώνεται πως ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη καλύπτει ακίνητα αξίας από 180.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ως 280.000 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες, ωστόσο όπως επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο, οι τράπεζες έχουν δεχθεί να μειωθεί το όριο κάτω από τις 100.000 ευρώ μετά από πιέσεις.
«Βαρίδι»
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, το 2007, δηλαδή λίγο πριν την κρίση, που αιφνιδίασε όσους πίστευαν ότι το ευρώ έχει εξασφαλίσει τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και τη δική τους ευημερία, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ήταν μόλις 2,2 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις στο 3,9% του συνόλου των στεγαστικών δανείων.
Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Επί συνόλου περίπου 60 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων, το 44,3%, δηλαδή περίπου 27,5 δισ. ευρώ, είναι προβληματικά, αποτυπώνοντας έτσι την κατάρρευση της μικρομεσαίας τάξης στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, το 68,1% των προβληματικών δανείων, με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους και αποτελούν απαιτήσεις οι οποίες εν δυνάμει θα καταγγελθούν στο άμεσο μέλλον.
Το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά δάνεια διαμορφώνεται σε 74,1%, κοινώς τα περισσότερα προβληματικά στεγαστικά δάνεια έχουν μπει βαθιά στα «κόκκινα».