Οι πρώτες ενδείξεις στον τελευταίο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας κατέστησαν σαφές ότι ο Σι Τζινπίνγκ ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση σε σχέση με την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.
Αφού ο ηγέτης των ΗΠΑ έδωσε μια αναβολή την τελευταία στιγμή σε Καναδά και Μεξικό, οι δασμοί του 10% στην Κίνα τέθηκαν σε ισχύ μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ουάσιγκτον την Τρίτη. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το Πεκίνο ανήγγειλε πρόσθετους δασμούς σε περίπου 80 προϊόντα που θα τεθούν σε ισχύ στις 10 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε αντιμονοπωλιακή έρευνα στην Google, αυστηροποίησε τους ελέγχους εξαγωγών σε κρίσιμα ορυκτά και πρόσθεσε δύο αμερικανικές εταιρείες στη μαύρη λίστα με αναξιόπιστες οντότητες.
Τα γρήγορα αλλά καλά υπολογισμένα αντίποινα σηματοδότησαν ότι το Πεκίνο είχε πάρει ένα μάθημα από την πρώτη του εμπορική μάχη με τον Τραμπ, όταν η Κίνα ανταπέδωσε με δασμούς ισοδύναμους ή πλησίον εκείνων που επέβαλαν οι ΗΠΑ. Αυτή τη φορά ο Σι επέβαλε δασμούς μόνο σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα κομμάτι από αυτό που στόχευε ο Τραμπ, ενώ έλαβε άλλα μέτρα που έδειχναν την ικανότητα της Κίνας να επιφέρει περαιτέρω πόνο στις αμερικανικές εταιρείες εάν χρειαστεί.
Η αλλαγή αντανακλά τόσο την επιτυχία του Σι στη διαφοροποίηση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ από την πρώτη θητεία του Τραμπ, όσο και την πιο επισφαλή οικονομική κατάσταση της Κίνας. Ο Κινέζος ηγέτης στηρίζεται στη μεταποίηση και τις πωλήσεις στο εξωτερικό για να συνεχίσει την ανάπτυξη εν μέσω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην αγορά ακινήτων, ενώ αντιμετωπίζει αυξημένες αποπληθωριστικές πιέσεις.
Η Κίνα συγκρατείται επειδή «έχει να χάσει περισσότερα», λόγω της τεράστιας εμπορικής της ανισορροπίας με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Λάρι Χου, επικεφαλής των οικονομικών της Κίνας στην Macquarie Group.
«Ένας πλήρης δασμολογικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας», πρόσθεσε. «Αντίθετα, η Κίνα είναι πιθανό να ανταποκριθεί στους δασμούς κυρίως μέσω εγχώριων κινήτρων».
Το ερώτημα τώρα είναι εάν οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη μπορούν να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία πριν ξεκινήσουν οι κινεζικοί δασμοί. Ο Τραμπ είπε τη Δευτέρα ότι θα επιδιώξει μια συμφωνία με την Κίνα.
Ο εμπορικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο είπε ότι έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ σήμερα Τρίτη, αλλά δεν διευκρίνισε ποιος θα συμμετάσχει.
Ο Τραμπ θέλει σαφώς ένα πιο ισορροπημένο εμπόριο. Διέταξε να επανεκτιμηθεί μια συμφωνία που υπέγραψε το 2020, γνωστή ως η πρώτη φάση, υποδηλώνοντας ότι οι συνομιλίες για τους δασμούς με την Κίνα θα μπορούσαν να διαρκέσουν για μήνες. Αλλά ζητά επίσης τη βοήθεια του Σι για να σταματήσει γρήγορα τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και πιέζει την Κίνα να πωλήσει το TikTok σε αμερικανική εταιρεία εντός προθεσμίας 75 ημερών.
Σε μία ένδειξη ότι μια συμφωνία βρίσκεται στα σκαριά, ο Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα του Truth Social λίγες ώρες πριν τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί ότι υπήρχε «μεγάλο ενδιαφέρον» για το TikTok, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία «θα ήταν υπέροχη για την Κίνα».
Ο Τραμπ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η Microsoft βρίσκεται σε συνομιλίες για την απόκτηση του αμερικανικού βραχίονα TikTok της ByteDance, ενώ Κινέζοι αξιωματούχοι είναι ευνοϊκά διακείμενοι στην πώληση στον δισεκατομμυριούχο σύμβουλο του προέδρου Έλον Μασκ, ανέφερε το Bloomberg. Μια συμφωνία θα έσωζε την εφαρμογή που ανήκει στην Κίνα από την απαγόρευση των ΗΠΑ, αλλά θα μπορούσε να θέσει τον πολυτιμότερο αλγόριθμό της σε ξένα χέρια.
Μερικές από τις προειδοποιητικές βολές του Πεκίνου ήταν καθαρά συμβολικές, υπογραμμίζοντας αυτό το πιο περιορισμένο περιθώριο ελιγμών. Η Κίνα βελτίωσε τις ρυθμιστικές επιδιώξεις της στο Google, παρόλο που οι υπηρεσίες αναζήτησης της Alphabet δεν ήταν διαθέσιμες στη χώρα από το 2010. Υπάρχουν και άλλες εταιρείες, όπως ο γίγαντας ηλεκτρικών οχημάτων του Μασκ, Tesla και ο γίγαντας smartphone Apple, ωστόσο, έχουν τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα στη Νο 2 οικονομία του κόσμου.
Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν έρευνα στην Intel, ανέφεραν οι FT, επικαλούμενοι δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Το σχήμα οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τις παραχωρήσεις που μπορεί να συμφωνήσει να κάνει η Κίνα, δήλωσε η Helen Qiao, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρύτερη Κίνα για την Bank of America Global Research.
Οι επιλογές της Κίνας κυμαίνονται από τις υποσχέσεις να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να διατηρήσει σταθερό το γιουάν μέχρι την επίτευξη της συμφωνίας Φάσης Πρώτη, είπε. «Πιθανώς θα είναι ένας συνδυασμός αυτών των μέτρων που πιθανώς θα βοηθούσαν στην αποκατάσταση της σχέσης».
Η επιρροή της Κίνας στη Διώρυγα του Παναμά – όπου μια εταιρεία του Χονγκ Κονγκ διαχειρίζεται δύο από τα πέντε λιμάνια δίπλα στην πλωτή οδό – είναι επίσης ένας μπαλαντέρ που ο Τραμπ θα μπορούσε να πιέσει τον Σι, σύμφωνα με τον Τσανγκ Σου, επικεφαλής οικονομολόγο της Bloomberg Economics για την Ασία. Η κυβέρνησή του έχει ήδη απειλήσει να πάρει πίσω το κανάλι εάν ο Παναμάς δεν μειώσει την επιρροή της Κίνας.
«Η Κίνα θα μπορούσε να πιέσει τον βραχίονα της CK Hutchison Holdings να μειώσει τις δραστηριότητές της εκεί», είπε, σημειώνοντας ότι ήταν μια «απομακρυσμένη» πιθανότητα.
Προς το παρόν, το Πεκίνο επιτυγχάνει μια πράξη ισορροπίας μεταξύ του να δείχνει δυνατό χωρίς να ανεβάζει τους τόνους, σύμφωνα με τον Josef Gregory Mahoney, καθηγητή διεθνών σχέσεων στο Normal University της Ανατολικής Κίνας της Σαγκάης.
«Μπορεί να βλέπουμε δύο γίγαντες να μεγαλώνουν ο καθένας και να δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα του άλλου, ενώ παίζουν και στο εγχώριο κοινό τους πριν δώσουν τα χέρια», πρόσθεσε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg