Κεραμέως: Από 1η Απριλίου η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού – Θα προστατεύονται και οι υπάλληλοι του δημοσίου

Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, μίλησε στην ΕΡΤ για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, η οποία αναμένεται την 1η Απριλίου 2025.

Η υπουργός θα κάνει την εισήγησή της στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του Μαρτίου και όπως επεσήμανε, για πρώτη φορά θα υπάρχει δίχτυ ασφαλείας που θα προστατεύει, όχι μόνο τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, αλλά και του δημοσίου.

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε στις δηλώσεις της ότι υπάρχει νομοθετική απαγόρευση για οποιαδήποτε μείωση του κατώτατου μισθού.

Η Νίκη Κεραμέως για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι με τη δημιουργία των ψηφιακών καρτών «αυξήθηκαν οι καταγεγραμμένες υπερωρίες, προτεραιότητα της κυβέρνησης να ελαφρύνουμε φορολογικά βάρη, τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 5,5%».

Η υπουργός επανέλαβε ότι την ψηφιακή κάρτα ο εργαζόμενος την έχει στο κινητό του τηλέφωνο, τη σκανάρει μόλις ξεκινήσει να δουλεύει και μόλις τελειώσει την εργασία και έτσι καταγράφεται και ο πραγματικός χρόνος εργασίας και θα εξασφαλισθεί ότι θα αμειφθείς γι αυτό τον χρόνο. Στους κλάδους όπου ήδη εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα έχουν καταγραφεί παραπάνω 815.000 υπερωρίες.

«Βασική προτεραιότητα της κυβέρνηση είναι να ελαφρύνουν από το μη μισθολογικό κόστος τις επιχειρήσεις, ενώ υπογράμμισε πως τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση ασφαλιστικών εισφορών των τελευταίων χρόνων.

Από τη μία πρέπει να αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όμως και να εξασφαλισθεί πως οι συνθήκες και για την επιχείρηση θα είναι βιώσιμες και το μη μισθολογικό κόστος παίζει καταλυτικό ρόλο στην εξίσωση», είπε η Νίκη Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως ρωτήθηκε για τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη την Ελλάδα για τα θύματα των Τεμπών: «Η τραγωδία των Τεμπών μας έχει συγκλονίσει όλους και στεκόμαστε με απόλυτο σεβασμό στον πόνο των ανθρώπων που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Το μείζων είναι πώς θα ολοκληρωθεί η έρευνα και θα αποδοθεί Δικαιοσύνη», ενώ μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αποδοθεί Δικαιοσύνη».

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε λεπτομερώς στα προγράμματα επιχειρηματικότητας, τα οποία αφορούν ανέργους οι οποίοι θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα και να στήσουν τη δική τους επιχείρηση, όπου δίνεται ένα αρχικό κεφάλαιο ύψους 17.000 ευρώ, ενώ επιπλέον τόνισε πως το υπουργείο κατακλύζεται από αιτήσεις από νέους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν αυτό το βήμα, που όμως φοβούνται να το τολμήσουν χωρίς τη στήριξη του κράτους. Παράλληλα η υπουργός γνωστοποίησε πως μεθαύριο θα βρεθεί στη Θεσσαλία, όπου θα ανακοινώσει ένα άλλο τέτοιο μεγάλο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας, ειδικά για τη Θεσσαλία, ειδικά για άνεργους στη Θεσσαλία.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο «Rebrain Greece» όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα στην αγορά εργασίας, με την ανεργία να πέφτει από το 27% στο 9%, ενώ το βασικότερο παράπονο των επιχειρήσεων είναι πως δεν βρίσκουν κόσμο, εξειδικευμένο προσωπικό. Έρχεται λοιπόν το αρμόδιο υπουργείο και προχωρά σε μια σειρά από ενέργειες. Μία από αυτές είναι «πως θα πάμε να αντλήσουμε από το πολύτιμο εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε» ενώ έκανε και εκτενή αναφορά στη μεγαλύτερη ημέρα Καριέρας που έχει γίνει ποτέ, όπου συμμετείχαν 240 επιχειρήσεις, ενώ σημείωσε πως συνολικά 8.500 συμπολίτες μας έχουν βρει δουλειά με αυτό τον τρόπο, δηλαδή από τις Ημέρες Καριέρας.

Ενώ μία ακόμη σημαντικότερη είναι οι γέφυρες που ρίχνει μεταξύ αυτών που έφυγαν, που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, αλλά που έχουν μία σκέψη, μήπως να γυρίσουν στη χώρα και από την άλλη επιχειρήσεις οι οποίες αναζητούν αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό, τονίζοντας πως έγιναν ενέργειες κυρίως σε Ολλανδία, Γερμανία γιατί σε αυτές τις χώρες έχει πάει πολλοί Έλληνες και προσθέτοντας πως παλιότερα κανείς γυρνούσε κυρίως για οικονομικούς, συναισθηματικούς ή οικογενειακούς λόγους. Τώρα υπάρχουν λαμπρές επαγγελματικές ευκαιρίες σε μια χώρα που αναπτύσσεται με τόσο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, οι επαγγελματικές ευκαιρίες είναι πάρα πολλές και αυτό συνδυαζόμενο και με το εξής ότι έχουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό φορολογικό κίνητρο π.χ. εάν επιστρέψει στη χώρα μετά από 5 χρόνια δραστηριοποίησης στο εξωτερικό, έχεις μείωση στο φόρο εισοδήματος κατά 50%, μισό φόρο εισοδήματος για 7 χρόνια. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat έχουν ήδη επιστρέψει 350.000 Έλληνες από τις 680.000 που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.