Κατώτατος μισθός: Τι αύξηση εισηγείται το ΚΕΠΕ και τι μελετά η κυβέρνηση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς σε μια εβδομάδα, στο υπουργικό συμβούλιο της 27ης Μαρτίου, θα ανακοινωθεί το νέο ποσό με το οποίο θα αμοίβονται από την 1η Απριλίου 550.000 περίπου εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Την αύξηση θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά το υπουργικό και σύμφωνα με τα πιο αισιόδοξα σενάρια, δεν αποκλείεται να είναι της τάξης των 50 ευρώ (καθαρά), γεγονός που σημαίνει πως ο κατώτατος θα «κλειδώσει» στα 840 ευρώ μεικτά (718 ευρώ καθαρά), από τα 667 ευρώ που είναι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση δεν προβλέπεται να είναι μικρότερη από 5,5% με 6% (50 ευρώ μεικτά), δηλαδή ο νέος μισθός να κυμανθεί από 822 έως 830 ευρώ (μεικτά).

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μετριαστούν οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών λόγω της ακρίβειας, ενώ το γεγονός πως δεν θα δοθεί κάποια έκτακτη παροχή το Πάσχα ίσως οδηγήσει σε μια πιο γενναία αύξηση, εν όψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών – ΚΕΠΕ στο τελικό του υπόμνημα -που δεν είναι δεσμευτικό- για το νέο κατώτατο μισθό, εισηγείται αυξήσεις 4%-5%, που οδηγούν σε βασικό μισθό από 811,2 έως 819 ευρώ (μεικτά).

Στην έκθεσή του είχε προτείνει λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού που να μην απέχει σε μεγάλο βαθμό από το μέσο πληθωρισμό του 2023 ( 3,5%) καθώς θα επιβαρύνει περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις. Επιπλέον το 2024 προβλέπεται να είναι έτος χαμηλής ανάπτυξης, ενώ το ενδεχόμενο οι αυξημένοι μισθοί να ανατροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό δημιουργώντας ένα σπιράλ μισθών-τιμών δεν πρέπει να υποτιμάται.