Κατώτατος μισθός με γαλλικό μοντέλο και διπλή ρήτρα ακρίβειας – παραγωγικότητας
Παρουσίαση της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε εξειδίκευση του νομοσχεδίου που αφορά στον κατώτατο μισθό, προχώρησε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, μετά τη σχετική προεξαγγελία που έκανε το πρωί της Πέμπτης στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός.

Με πρότυπο το γαλλικό μοντέλο

Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ο καθορισμός του κατώτατου μισθού η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει σε γενικές γραμμές ακολουθήσει το γαλλικό μοντέλο και για τον καθορισμό του οποίου θα λαμβάνονται υπόψη κυρίως δύο δείκτες:

  • Ο πρώτος δείκτης θα είνα ο πληθωρισμός, η ακρίβεια στο χαμηλότερο 20% των νοικοκυριών.
  • Ο δεύτερος δείκτης θα είναι η παραγωγικότητα: Επί το απλούστερον όσο αυξάνει η παραγωγικότητα θα αυξάνει ο κατώτατος μισθός.

Η υπουργός σημείωσε επίσης ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα μειώνεται σε περιόδους ύφεσης.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι προβλέψεις που αφορούν στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσουν στο μέλλον και για το δημόσιο.

Για τους κοινωνικούς εταίρους η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι πλέον συγκροτούνται σε όργανο, ενώ απο κοινού με αυτούς, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα ξεκινήσει η επεξεργασία για την ενίσχηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τα επόμενα βήματα όπως είπε η υπουργός είναι:

  • Η υπαγωγή του νομοσχεδίου σε δημόσια διαβούλευση.
  • Η συζήτηση με τα κόμματα, με τους εκπροσώπους των οποίων θα έχει άμεσα συναντήσεις η υπουργός.

Η κ. Κεραμέως είπε επίσης ότι 22 από τις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ έχουν νομοθετικά κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό, ενώ χαρακτήρισε εκτός κάθε λογικής της ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ασκεί κριτική στη κυβέρνηση για το εν λόγω νομοσχέδιο.

Ερωτηθείσα για τον ρόλο εργοδοτών και κοινωνικών εταίρων η κ. Ν. Κεραμέως σημείωσε ότι «η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα μας έλαβε χώρα ενόσω δεν υπήρχαν συλλογικές διαπραγματεύσεις

Για τον μέσο μισθό

Η κυρία Κεραμέως ρωτήθηκε επίσης για τον πως θα αυξηθεί ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ βάσει των εξαγγελιών της κυβέρνησης.

Απάντησε ως εξής: «Σε ένα βαθμό ο κατώτατος συμπαρασύρει και τον μέσο καθώς και οι ίδιοι οι εργοδότες θέλουν μια κλιμάκωση στα μισθολόγιά τους. Τα στοιχεία που βλέπουμε είναι πολύ αισιόδοξα. Σε λίγο καιρό θα είμαστε στα 1.300 ευρώ και η πορεία για τα επόμενα 3 χρόνια φαίνεται να είναι πολύ αισιόδοξη».

Επίσης, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι ο μαθηματικός τύπος που θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό θα είναι πλήρως δεσμευτικός, κατ΄ανάλογο τρόπο με τον μαθηματικό τύπο που ισχύει και για τις συντάξεις.

Σε περίπτωση που ο μαθηματικός τύπος «δώσει» αρνητικό πρόσημο, τότε δεν θα λαμβάνεται υπόψη και ο κατώτατος μισθός θα παραμένει στάσιμος.

Όπως διευκρίνισε, ο αυτόματος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει από τα μέσα του 2027 ώστε να καθοριστεί ο κατώτατος μισθός του 2028.

Πηγή: naftemporiki.gr