φόροι

Των κώδωνα του κινδύνου για τη δημοσιονομική «βόμβα» στον προϋπολογισμό από τις προεκλογικές παροχές  κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που έδωσε  χθες  στη δημοσιότητα.

Επίσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έκανε καλό ξεκίνημα στη μεταμνημονιακή περίοδο, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει επιβραδυνθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθειά της.

Σύμφωνα με την έκθεση, το κόστος των παροχών   είναι πάνω από 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περί το 1,9 δισ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κόστος των παροχών για φέτος ξεπερνά το 1,9 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στις πρόσθετες παροχές που εξήγγειλε η κυβέρνηση για το 2020, οι θεσμοί σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει δώσει μια μερική εκτίμηση για δημοσιονομικό αντίκτυπο ύψους 1,2 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ, αλλά δεν έχει γίνει οριστική αποτίμηση των μέτρων αυτών, καθώς δεν έχουν νομοθετηθεί.

Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν νέα συστήματα δόσεων για τα χρέη προς εφορία και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τους δήμους, μειώσεις σε επιλεγμένους συντελεστές ΦΠΑ, εισαγωγή 13ης σύνταξης και αναστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις.

Επίσης, οι θεσμοί διατυπώνουν την ένστασή τους για την «ποιότητα» των μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι ακυρώνουν μνημονιακές μεταρρυθμίσεις.

Οι συντάξεις

Αναφορικά με τις συντάξεις, η έκθεση αναφέρει ότι η 13η σύνταξη και οι αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των συντάξεων χηρείας αλλάζουν εν μέρει μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2012 και το 2016 αντιστοίχως, θα αυξήσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, που είναι ήδη η υψηλότερη στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ, και έρχονται σε αντίθεση με μέτρα που υιοθετήθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019 ώστε να διατεθεί υψηλότερο μερίδιο δαπανών για κοινωνικά επιδόματα προς τους νέους και τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας.

Οι 120 δόσεις

Για τις 120 δόσεις η έκθεση υποστηρίζει πως η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων οφειλών είναι πολύ μεγάλη. Συγκεκριμένα αναφέρουν «για παράδειγμα, η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων οφειλών είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες δόσεις) και οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν περιορισμένες μόνο προβλέψεις για να αξιολογηθεί η δυνατότητα πληρωμής των οφειλετών».

Ο ΦΠΑ

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις καθώς και για τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ. Όπως αναφέρει η έκθεση «οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τρόφιμα, εστίαση, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο έρχονται σε αντίθεση με ένα σημαντικό μέτρο που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2015, ενώ αφήνουν αμετάβλητο τον πολύ υψηλό βασικό συντελεστή 24% και αυξάνουν περαιτέρω το χάσμα στον ΦΠΑ, που είναι ήδη το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε.».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις  σημείωσε ότι η χώρα πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις και είναι σε διαδικασία ανάκαμψης. Ωστόσο το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ επιβράδυνε. Το πακέτο έχει κόστος και δεν προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση, σημείωσε. Ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί στάθηκε στο ότι η χώρα ξεκίνησε καλά στη μεταμνημονιακή εποχή. Εγιναν πολλά από τις αρχές, σημείωσε αλλά συμπλήρωσε ότι καταγράφονται μια σειρά καθυστερήσεων σε μεταρρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά το πακέτο μέτρων, είπε ότι θα πρέπει να ελέγξουμε τα στοιχεία για να δούμε τα κόστη.