Οι επιχειρήσεις σε όλη τη ζώνη του ευρώ επιβράδυναν τις προσλήψεις το δεύτερο τρίμηνο εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων οικονομικής αδυναμίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο μετά από 0,3% τους προηγούμενους τρεις μήνες.
Η συνολική παραγωγή στην οικονομία των 20 χωρών αυξήθηκε κατά 0,3% την ίδια περίοδο – παρά τις απογοητευτικές επιδόσεις της βιομηχανίας τον Ιούνιο, μεταδίδει το Bloomberg.
Η οικονομία του ευρώ έστειλε πρόσφατα δυσοίωνα μηνύματα, με τους καταναλωτές να μην επιθυμούν να ξοδέψουν παρά τις υπερβολικές αυξήσεις των μισθών, τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα να ακινητοποιείται και την εμπιστοσύνη στη Γερμανία – το μεγαλύτερο μέλος της – να καταρρέει.
Αυτό, σε συνδυασμό με το πρόσφατο sell-off της αγοράς, έχει αφήσει τους traders να ποντάρουν σε ταχύτερη νομισματική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι αγορές τιμολογούν πλήρως δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος και βλέπουν 80% πιθανότητα για μια τρίτη, μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με μόλις λίγες εβδομάδες πριν, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναρωτιόντουσαν αν υπήρχε περιθώριο για ένα επιπλέον βήμα κατά 0,25%.
Η Eurostat επιβεβαίωσε την αρχική της εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξη τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, ενώ λεπτομερής ανάλυση θα δημοσιοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου.
Μια ξεχωριστή έκθεση έδειξε ότι η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οφειλόταν αποκλειστικά στην υποχώρηση των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών.
Η παραγωγή αυξήθηκε στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, όμως κατέρρευσε σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιρλανδία και οι Βαλτικές χώρες.
Η πτώση της παραγωγής «δεν προκαλεί πανικό», δήλωσε η Maeva Cousin της Bloomberg Economics. «Το είδαμε να έρχεται και γνωρίζουμε ότι οφείλεται κυρίως στην απότομη πτώση των ασταθών αριθμών στην Ιρλανδία».
Εξαιρουμένης της Ιρλανδίας, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,7% τον μήνα, είπε.
«Ακόμα κι έτσι, η βιομηχανία παραμένει αδύναμη και δείχνει ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης», είπε ο Cousin. «Πιθανώς να επιβάρυνε ελαφρά την ανάπτυξη και πάλι το δεύτερο τρίμηνο και μπορεί να το κάνει και το τρίτο τρίμηνο».
Τέλος, οι μετρήσεις για τον Απρίλιο και τον Μάιο αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω.
Kαμπανάκι από ΕΚΤ
Η ΕΚΤ προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα είναι υποτονική το 2024 και είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε παγκόσμια αδυναμία ή κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.
Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού είναι «πολύ αναγκαίο για να αρχίσουν οι καταναλωτές να αγοράζουν ξανά αγαθά», δήλωσε πρόσφατα ο Κόνραντ Κέιζερ, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας παραγωγής ειδικών χημικών Clariant AG.
«Υπάρχει μια καθυστερημένη επίδραση σίγουρα, αλλά όταν τα επιτόκια μειωθούν, αυτό θα τροφοδοτήσει τις αγορές κατοικιών και κατασκευών», ανέφερε.
Πηγή: imerisia.gr