«Καίνε» πάλι τους καταναλωτές τα τρόφιμα, σωτήρια η μείωση στο ελαιόλαδο

Μπορεί ο πληθωρισμός να υποχώρησε οριακά στο 2,4% τον Μάρτιο από 2,5% που ήταν τον Φεβρουάριο, ωστόσο οι τιμές σε πολλά τρόφιμα έχουν πάρει την ανηφόρα και ο πληθωρισμός τροφίμων θα είχε ξεφύγει πάλι, αν δεν υπήρχε η μείωση στο ελαιόλαδο.

Ειδικότερα, σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2025, τα κρέατα (γενικά) κατέγραψαν αύξηση 2,5%, τα νωπά φρούτα 9,8%, τα λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα 1,3%, οι σάλτσες-καρυκεύματα 5,8%, ο καφές 2,7%, ενώ το ελαιόλαδο είχε μείωση -7,5%.

Αν μάλιστα συγκρίνουμε με τον περασμένο Μάρτιο του 2024, τότε η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αφού η διαφορά στις τιμές είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σε προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής έχουμε αύξηση 5,7%, κρέατα (γενικά) 4,9%, σε ψάρια νωπά 7,3%, άλλα βρώσιμα έλαια 9,7%, φρούτα (γενικά) 6,7%, λαχανικά (γενικά) 4,1%, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 6%, καφές-κακάο-τσάι 8,5%, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 6% και το ελαιόλαδο μοναδική εξαίρεση με μείωση -23,3%.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε σε 2,2% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, με αύξηση κατά 0,9% σε μηνιαία βάση και θα ήταν πολύ υψηλότερος αν δεν υπήρχε η «προσγείωση» της τιμής του ελαιόλαδου.

Η μείωση στο ελαιόλαδο είναι τόσο μεγάλη, εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής στις χώρες της Μεσογείου και της απελευθέρωσης των εξαγωγών του τουρκικού ελαιολάδου, που ουσιαστικά καταφέρνει να εξισορροπήσει όλες τις άλλες αυξήσεις των προϊόντων, καθώς το ελαιόλαδο έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα στον ελληνικό δείκτη τιμών καταναλωτή.

Η νέα έξαρση της ακρίβειας στα τρόφιμα φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα της ανόδου διεθνών τιμών σε βασικά αγαθά, όπως ο καφές, το κακάο, το μοσχαρίσιο κρέας και οι χυμοί.

Ακριβότερα κατά 39% τα τρόφιμα την 15ετία

Αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί στα τρόφιμα τα τελευταία 15 χρόνια είναι η στοχευμένη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για την αγορά των τροφίμων σχετικά με τις τάσεις τιμών στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα οι καταναλωτές έχουν έρθει αντιμέτωποι με αύξηση κατά 38,97% στις τιμές των τροφίμων την τελευταία 15ετία στην Ελλάδα. Πολύ μεγαλύτερη (56,17%) ήταν πάντως την ίδια περίοδο η αύξηση στην Ευρώπη (ΕΕ 27).

Από τη μελέτη προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε κατά 44% μεγαλύτερη αύξηση τιμών από την Ελλάδα. Η Ελλάδα παρουσίασε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης τιμών 2,59% ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση 3,74%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης καταγράφηκε από το 2021 και μετά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα από το 2010 έως το 2011 η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση τιμών 8,14% με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 0,67% ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση 21,11% με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,75%, δηλαδή τριπλάσιο αυτού της Ελλάδας.

Από το 2021 έως το 2024 οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 28,50% με μέση ετήσια αύξηση 9,50% ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 28,94% με μέση ετήσια αύξηση 9,64%.

Μικρότερες αυξήσεις στους μισθούς

Αν μάλιστα αυτές οι αυξήσεις όσο χαμηλότερες κι αν είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση συγκριθούν με τις μεταβολές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στους μισθούς των εργαζομένων, τότε γίνεται απολύτως κατανοητό γιατί ένας μέσος μισθός εξανεμίζεται πολύ σύντομα και φτάνει μόνο για να καλύψει τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την εξεταζόμενη περίοδο οι τιμές τροφίμων στην Ελλάδα (2010-2023 καθώς για το 2024 δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα στοιχεία για το εισόδημα) αυξήθηκαν κατά 34,81%, αλλά το διαθέσιμο εισόδημα 2010-2023 κατά μόλις 14,79%, από 17.005 ευρώ σε 19.520 ευρώ κατά κεφαλήν.

Την ίδια περίοδο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν μεν κατά 52,64%, κατά 51% δηλαδή περισσότερο από την Ελλάδα, αλλά το διαθέσιμο εισόδημα την περίοδο 2010-2023 αυξήθηκε κατά 46,29%, από 19.174 ευρώ σε 28.050 ευρώ κατά κεφαλήν και 214% περισσότερο από ό,τι στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: businessdaily.gr