Ένα τεράστιο αρχείο με στοιχεία από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα δάνεια, τις κάρτες, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ομόλογα αλλά και τις συναλλαγές των φορολογούμενων στήνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενεργοποιώντας νέα όπλα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 103 δισ. ευρώ. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως όσοι φροντίζουν να κρατούν τα εισοδήματά τους μακριά από τα μάτια της Εφορίας αλλά και οι οφειλέτες οι οποίοι ενώ έχουν τη δυνατότητα δεν πληρώνουν τα χρέη τους.
Έτσι λίγους μήνες πριν έρθει το περιουσιολόγιο, οι φορολογικές αρχές προχωρούν στο φακέλωμα των φορολογουμένων με στοιχεία από τις τράπεζες. Από το αρχείο αυτό θα αντλούνται πληροφορίες για τον εντοπισμό εισοδημάτων που δεν φορολογήθηκαν ή εμπίπτουν στις διατάξεις περί μαύρου χρήματος.
Τα στοιχεία που θα συλλέγονται για όσους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή θα διασταυρώνονται και με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.
Διάταξη του πολυνομοσχεδίου λύνει τα χέρια των φοροελεγκτών και δίνει την δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να τηρεί Αρχείο Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών για την παροχή πληροφορίας πλήθους ελεγχομένων και τη μαζική επεξεργασία των δεδομένων, με σκοπό τη διεξοδικότερη και ταχύτερη ολοκλήρωση των ελέγχων που διενεργούνται από τη Φορολογική Διοίκηση.
Ως μαζικά νοούνται τα αιτήματα για στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε πλέον του ενός ελεγχόμενους από την Α.Α.Δ.Ε., φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, και τα οποία τηρούνται από τα ως άνω αναφερόμενα υπόχρεα πρόσωπα. Τα στοιχεία και οι πληροφορίες διαβιβάζονται αυτοματοποιημένα στην Α.Α.Δ.Ε.
Πιο συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ θα μπορεί να λαμβάνει, με τρόπο μαζικό και αυτοματοποιημένο, στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε:
- τραπεζικούς λογαριασμούς
- λογαριασμούς πληρωμών
- επενδυτικά προϊόντα
- δανειακές συμβάσεις.
Τα στοιχεία (φυσικών και νομικών προσώπων), θα συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των υποκαταστημάτων των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, των υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων, των ιδρυμάτων πληρωμών και των ιδρυμάτων έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος που παρέχουν και εκτελούν υπηρεσίες πληρωμών στην Ελλάδα, καθώς και από τις εποπτευόμενες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επενδυτικές εταιρείες.
Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που διαβιβάζουν τα υπόχρεα πρόσωπα, τηρούνται σε βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης να βεβαιώσει φόρο στη βάση των σχετικών προς έλεγχο υποθέσεων και προωθούνται κατόπιν επεξεργασίας στις ελεγκτικές υπηρεσίες τηςΑΑΔΕ με ασφάλεια και ταχύτητα μέσω ειδικής μηχανογραφικής εφαρμογής.
Όπως εξηγείται, στόχος της διάταξης αποτελεί η ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη η φορολογική ελεγκτική διαδικασία, με τελικό σκοπό την περιστολή της φοροδιαφυγής, την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος και την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης.
Με αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ. καθορίζονται οι μορφότυποι των αιτούμενων και παραληφθέντων στοιχείων, ο αλγόριθμος αναζήτησης, η διαδικασία διαβίβασης των αιτημάτων και διαμόρφωσης, ταυτοποίησης, καθαρισμού, επεξεργασίας, αξιοποίησης και χορήγησης των δεδομένων.