Ηλεκτρικό ρεύμα: Ψυχρό κλίμα στις Βρυξέλλες για έκτακτα μέτρα μείωσης τιμών στην ΝΑ Ευρώπη

 

Παρά τις ηχηρές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, στο συμβούλιο υπουργών που έλαβε χώρα σήμερα (15.10.2024) στο Λουξεμβούργο, το αρχικό συμπέρασμα είναι ότι δεν οδηγούμαστε σε μια διαφορετική κατεύθυνση από ότι προηγουμένως.

Αρχικά ο Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι το ακραίο φαινόμενο που είχαμε αυτό το καλοκαίρι συνιστά αποτυχία της ευρωπαϊκής αγοράς εφόσον αποσυνδέθηκε η περιοχή από την υπόλοιπη ήπειρο. Ως εκ τούτου είναι σωστό η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της ΝΑ Ευρώπης να μπορούν να εισάγουν έκτακτα μέτρα και φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών για να στηρίξουν τους καταναλωτές τους.

Επίσης, προέβλεψε ότι η μεταβλητότητα των τιμών ηλεκτρισμού θα ενταθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς θα προστίθενται στο σύστημα μεγάλες ποσότητες μονάδων παραγωγής με μηδενικό οριακό κόστος ενώ παράλληλα θα ανεβαίνει η ζήτηση: «Ακόμα και σήμερα δίχως την αύξηση της ζήτησης έχουμε αποσύνδεση των αγορών. Πρέπει να δούμε τις επενδύσεις στα δίκτυα πιο προσεκτικά διότι στο μέλλον με περισσότερη μεταβλητότητα και περισσότερο ηλεκτρισμό, αν δεν κάνουμε τις κατάλληλες επενδύσεις θα αποτύχουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ρουμάνος υπουργός υπογράμμισε ότι στην περιοχή μας δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστικότητα δίχως φθηνή ενέργεια. «Ενόψει του χειμώνα η Ουκρανία θα βασίζεται σε περισσότερες εισαγωγές ηλεκτρισμού από εμάς, άρα είναι πιθανό να επαναληφθούν οι αυξήσεις που είδαμε το καλοκαίρι», προειδοποίησε.

Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος υπουργός στάθηκε στην κοινή προσέγγιση με την Ελλάδα όσον αφορά την κατάσταση στη ΝΑ Ευρώπη και απαρίθμησε τα μέτρα που ζητούν οι τρεις χώρες για τη στήριξη των καταναλωτών.

Στον αντίποδα, η απερχόμενη επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, επανέλαβε σχετικά με το ενεργειακό κόστος το γνωστό «τροπάριο», ότι δηλαδή πρέπει να ενισχυθούν οι διασυνδέσεις και η αποθήκευση ενέργειας. Και τα δύο είναι προσπάθειες που χρειάζονται χρόνια και δεν εξυπηρετούν καθόλου την Ελλάδα που θέλει να εφαρμόσει έκτακτα μέτρα το συντομότερο δυνατόν.

Σε επίπεδο κρατών – μελών, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ακριβών τιμών δομικά και όχι με έκτακτα μέτρα που να ρυθμίζουν τις τιμές. Αντίστοιχη στάση κράτησε η Ολλανδία και η Σουηδία.