Στα δέκα ευρώ ανά μεγαβατώρα φαίνεται να είναι η έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στα νοικοκυριά από τα τιμολόγια ρεύματος. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ένα ποσό της τάξης των 30 έως 40 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων του Αυγούστου.
Το έκτακτο τέλος κλείδωσε στα 10 ευρώ/MWh (Μεγαβατώρα). Σε πρώτη φάση θα αφορά τις καταναλώσεις των ηλεκτροπαραγωγών για τον μήνα Ιούλιο. Διαφορετικά τιμολόγια περιμένουν τους οικιακούς καταναλωτές από τους καταναλωτές με κοινωνικό τιμολόγιο ενώ υπάρχουν ρυθμίσεις στη διάταξη και για τους αγρότες.
Το σχέδιο της διάταξης κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που έχει τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή. Το μέτρο του έκτακτου φόρου στους παραγωγούς ρεύματος, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας, θα έχει διάρκεια τρεις μήνες.
Η έκτακτη φορολογία αναμένεται να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν στις 2 Αυγούστου, καθώς τότε θα έχουν ήδη ανακοινωθεί οι τιμές στα κυμαινόμενα, πράσινα και κίτρινα τιμολόγια.
Με βάση την εικόνα της χονδρεμπορικής αγοράς αλλά και την πρόθεση των παρόχων να συγκρατήσουν τις τιμές αναμένεται να προκύψουν σχετικά περιορισμένες ανάγκες επιδοτήσεων της τάξης των 2 – 3 λεπτών ανά κιλοβατώρα.
Στο θέμα έκανε παρέμβαση χθες και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να στείλει «ένα σαφές μήνυμα ότι όποτε υπάρχουν στρεβλώσεις οι οποίες αποδίδονται στη μη εύρυθμη λειτουργία της αγοράς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει, προς όφελος των καταναλωτών. Eλπίζω αυτό να είναι κάτι το οποίο να μην χρειαστεί να το κάνουμε πιο συχνά από ό,τι απαιτείται…», είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «παραμένουμε σε απόλυτη εγρήγορση για την εύρυθμη λειτουργία αγοράς».