σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την ανάκαμψη
Από τη σύσκεψη στο Επιμελητήριο

Άμεση ρευστότητα στην αγορά από το Κράτος, περαιτέρω ενίσχυση των ελέγχων, αλλά και πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων ζήτησαν οι εκπρόσωποι όλων των φορέων στο πλαίσιο χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Στην πρώτη επίσημη αξιολόγηση των μέτρων που έχει λάβει ως τώρα η κυβέρνηση, τονίστηκε πρώτα και κύρια πως το ύψος της ζημιάς για την Κρήτη έχει ξεπεράσει τα 3,5 δισ., οπότε και γίνεται κατανοητό το γεγονός ότι χωρίς σπουδαία μέτρα και γενναίες αποφάσεις, τα περιθώρια ανάκαμψης είναι μικρά, με δεδομένο πως η Περιφέρεια στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον Τουρισμό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του Επιμελητηρίου, της αγοράς, αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Παπαδεράκης, υποστήριξε πως χωρίς άμεση ρευστότητα δεν θα αντέξει η αγορά, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για άμεσο κλείσιμο πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Ο κ. Παπαδεράκης μίλησε για οικονομική ζημιά ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τουρισμό, κάνοντας σαφές πως η ζημιά μπορεί να εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη αν δεν ελεγχθεί ο τρόπος εξάπλωσης του ιού και υπάρξουν νέα κρούσματα στην Κρήτη. Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, υπερθεματίζοντας τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και παραγωγών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Γιάννης Κουράκης, υποστήριξε πως πρέπει να στηριχθούν οι περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι στον τουρισμού, να προβληθεί η Κρήτη προκειμένου να προσελκύσει περισσότερο τουρισμού, αλλά και να υπάρξει υποστήριξη και μέριμνα σε επίπεδο πλέον Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέφερε πως υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα στην Κρήτη, επισημαίνοντας την τεράστια ανάγκη να εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές επιχειρήσεων και εργαζόμενων.

Την πικρία του εξέφρασε ο πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, ωστόσο διευκρίνισε πως χρειάζεται μεγαλύτερη ελαστικότητα ως προς τις εισφορές των επιχειρηματιών προς το κράτος. Ο κ. Βλατάκης αναγνώρισε πάντως πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι ρεαλιστικά.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Γιώργος Λογιάδης, υποστήριξαν πως μπορεί μεν η κυβέρνηση να κέρδισε πολύτιμο χρόνο εφαρμόζοντας αυστηρά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, ωστόσο όπως τόνισε δεν τον αξιοποίησε προκειμένου να προετοιμάσει κατάλληλα οικονομικά μοντέλα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας την επόμενη ημέρα.

Παρ’ όλα αυτά τονίστηκε πως η Κρήτη έχει ένα πολύ ισχυρό όνομα, το οποίο μπορεί υπό προϋποθέσεις να αναχαιτίσει ως έναν βαθμό το αρνητικό κλίμα που υπάρχει, προκειμένου να μην υπάρξει μια αντίστοιχη με την περυσινή χρονιά κατάρρευσης μετά το κανόνι της Thomas Cook.