πρόστιμο

Την τελική μορφή της διάταξης για την αύξηση των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών επεξεργάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Εκτός από την αύξηση του ποσοστού στο 30% του εισοδήματος, εξετάζεται και η αλλαγή του συντελεστή υπολογισμού του προστίμου που θα επιβάλλεται, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, από την πλευρά των φορολογουμένων.

Δύσκολη υπόθεση αναμένεται να αποδειχθεί για χιλιάδες φορολογούμενους η υποχρεωτική πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος τους.

Ζευγάρια με μεσαία εισοδήματα ακόμα και χαμηλόμισθοι αλλά και όσοι πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων εκτιμάται ότι θα δυσκολευτούν αρκετά το 2020 για να πιάσουν τον νέο στόχο των e-αποδείξεων που βάζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Όσοι δεν τα καταφέρουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή ποινής έξτρα φόρου 22%.

Το πρόστιμο θα επιβληθεί στο ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν και ο φόρος αυτός θα έρθει να προστεθεί στον φόρο που θα προκύψει για τα εισοδήματα που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 ανεβάζοντας ακόμη παραπάνω τον λογαριασμό της Εφορίας.

Μπορεί μέχρι τώρα η πλειονότητα να καλύπτει το απαιτούμενο όριο δαπανών με πλαστικό χρήμα, καθώς είναι μικρό ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, αλλά από το επόμενο έτος η συλλογή αποδείξεων για το 30% του ετήσιου εισοδήματος κρύβει παγίδες για πολλά νοικοκυριά. Το πέναλτι φόρου απειλεί κυρίως φορολογούμενους με μεσαία εισοδήματα.

Η συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων για το 30% του εισοδήματός τους εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση για τους έχοντες μεσαία εισοδήματα και ειδικά για τα ζευγάρια που εργάζονται και οι δυο.

Για παράδειγμα: Εάν ο σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ, θα πρέπει να πραγματοποιήσει συναλλαγές ύψους 9.000 ευρώ από 4.000 ευρώ, σήμερα ενώ αν η σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα είναι υποχρεωμένη να εμφανίσει ηλεκτρονικές αποδείξεις 6.000 ευρώ όταν φέτος απαιτείται μόνο 2.500 ευρώ.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι πολλές βασικές δαπάνες ενός νοικοκυριού είναι κοινές για τα ζευγάρια όπως τα έξοδα για το σούπερ μάρκετ, το ηλεκτρικό ρεύμα, την ύδρευση, το σταθερό τηλέφωνο, τη συνδρομητική τηλεόραση, τα κοινόχρηστα, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα φροντιστήρια και άλλες δαπάνες για τα παιδιά, τότε πολλοί φορολογούμενοι θα δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών συναλλαγών για να αποφύγουν τον έξτρα φόρο.

Στην περίπτωση, μάλιστα που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου που δεν μετράνε για την εφορία τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σκούρα. Να σημειωθεί ότι σήμερα εάν ένας από τους δυο συζύγους δεν καλύπτει το απαιτούμενο ποσό, αποδείξεων μπορεί  να το καλύψει με τις επιπλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές που έχει ο άλλος σύζυγος.

Από τη στιγμή που θα αυξηθεί στο 30% του εισοδήματος το ποσό των ηλεκτρονικών συναλλαγών, πολλοί θα πέσουν στην παγίδα του μέτρου και θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή έξτρα φόρου.