Έμφαση στην εξωστρέφεια των ακαδημαϊκών της ιδρυμάτων και τη διασύνδεση τους με τις επιχειρήσεις, σχεδιάζει για τη νέα προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια Κρήτης, που υλοποιεί τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης, συνολικού προϋπολογισμού 52 εκατομμυρίων, σε τομείς όπως την αγροδιατροφή, τον πολιτισμό-τουρισμό το περιβάλλον και τη γνώση.
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης υπογραμμίζοντας την προσπάθεια που γίνεται με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας-επιχειρηματικότητας και τη διασύνδεση της με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, στο πλαίσιο του 1οJobDaysπου οργανώνει στο Ηράκλειο το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης.
Ο περιφερειάρχης τόνισε χαρακτηριστικά, ότι «δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον γνωμοδοτικό ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, ενώ εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια διαλόγου κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης πριν την έναρξη της υλοποίησης και τη χρηματοδότηση των πρώτων έργων της Στρατηγικής.
Μέσα από τη διαδικασία της επιχειρηματικής ανακάλυψης, η οποία είναι μια πρωτοπόρα διαδικασία για τα δεδομένα της Ελλάδας, εντοπίσαμε μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς, υποβάλλοντάς μας συνολικά πάνω από 200 ιδέες και προτάσεις για πιλοτικές δράσεις ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, για συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς αλλά και για την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος Διαβούλευσης στους τρείς τομείς, προτεραιότητας, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του τομέα της Γνώσης. Ενώ έχουν, ήδη, υποβληθεί 356 προτάσεις και έχουν εκδοθεί προσκλήσεις προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων».
Στόχος μας, όπως ανέφερε ο κ Αρναουτάκης, παραμένει η δημιουργία ενός οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας στην Κρήτη, προσανατολισμένο σε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις, και εξήγησε:
- στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των παραδοσιακών κλάδων υψηλής εξειδίκευσης της τοπικής οικονομίας, δηλαδή τον πρωτογενή και το τουρισμό και στην εδραίωση νέων αναδυόμενων δραστηριοτήτων σε τομείς όπως τον περιβάλλον και η ενέργεια.
- στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων που θα αξιοποιήσουν τις καινοτομίες που έχουν αναπτυχθεί από το ερευνητικό δυναμικό της Κρήτης.
- στη συνεχή συνεργασία με τα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα με στόχο την περαιτέρω προσέλκυση ερευνητών από τη μια και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ερευνητικού έργου.
- Στη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Στήριξη στη νεανική επιχειρηματικότητα
Μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ Αρναουτάκης, η προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας είναι ένα μεγάλο ζητούμενο για την Περιφέρεια Κρήτης, και ότι στην προσπάθεια αυτή οι τοπικές κοινωνίες, η Αυτοδιοίκηση και οι φορείς πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο.
«Οι φορείς της επιχειρηματικότητας, τα Επιμελητήρια, είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον, τις ιδιαιτερότητες και τα δεδομένα κάθε περιοχής. Και γι’ αυτό μπορούν να σχεδιάσουν μαζί με την Περιφέρεια και να υλοποιήσουν στοχευμένες και αποτελεσματικές δράσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Αρναουτάκης.
Στην συνέχεια της ομιλίας του Περιφερειάρχη, μίλησαν επίσης από την Περιφέρεια ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας, Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης και η δ/ντρια Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Περιφέρεια Κρήτης Χρυσούλα Δασκαλάκη.
Στις συζητήσεις που ακολούθησαν για τους πυλώνες της RIS, εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ομιλητές ήταν: Κώστας Φωτάκης, διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης, Ελένη Χατζηγιάννη, διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, και τα στελέχη: Καρούσου Αλίκη, Χρήστος Μπίλιος και Κατερίνα Ρουσάκη.