ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ούτε και χθες κατάφερε να αποτρέψει το αρνητικό πρόσημο το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού έχασε την ανοδική δυναμική που ανέπτυξε ενδοσυνεδριακά υποκύπτοντας τελικά στους πωλητές και κλείνοντας σε ένα πολύ κρίσιμο επίπεδο για τη συνέχεια.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,43% κλείνοντας στις 782,80 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 782,80 (-0,43%) και 796,56 μονάδων (+1,32%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,7 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 36,5 εκατ. τεμάχια.

Είναι διάχυτη πλέον η αίσθηση ότι υπάρχει ένα κλίμα επιφυλακτικότητας από διαφορετικές αφορμές οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν πολύ αρνητικά για την αγορά.

Προς το παρόν η κατάσταση στην Ιταλία έχει υποβαθμιστεί με καθησυχαστικές δηλώσεις ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αναπόφευκτα θυμίζουν την περιπέτεια της Ελλάδας το 2015 βάζοντας ένα στοιχείο προβληματισμού στους επενδυτές ως προς τις προθέσεις του διαφαινόμενου κυβερνητικού συνασπισμού.

Αναλογιζόμενοι μάλιστα και το ειδικό βάρος που έχει μια οικονομία του μεγέθους της Ιταλίας με 1.67 τρις € ΑΕΠ, οι όποιες αντανακλάσεις δεν περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο αλλά επηρεάζουν ευρύτερα την Ευρωπαϊκή περιφέρεια. Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη κινούνται ανοδικά παρασέρνοντας και τα ελληνικά ομόλογα των οποίων οι αποδόσεις βρέθηκαν σε χαμηλά έτους.

Στις διεθνείς αγορές οριακή πτώση σημείωσαν οι αμερικάνικες μετοχές, με τον τεχνολογικό τομέα να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για την εμπορική διαμάχη Κίνας-ΗΠΑ και την άνοδο των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ συνεχίζει να διολισθαίνει έναντι του δολαρίου ενώ πτωτικά κινείται και ο χρυσός. Σταθεροποιητικά κινήθηκε χθες το πετρέλαιο.