Μπορεί όλοι οι ειδικοί –θεσμοί, οικονομολόγοι, αναλυτές– να είχαν προβλέψει ότι το β’ τρίμηνο οι οικονομίες διεθνώς θα βιώσουν μία ύφεση χωρίς προηγούμενο, ωστόσο τα… αποδεικτικά στοιχεία και η χειροπιαστή… πραγματικότητα, ήταν λογικό και επόμενο να στείλει κύματα σοκ στις αγορές.
Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να σημειώνουν βουτιά κοντά στο 3% (έως το κλείσιμο του Χ.Α) και την Wall Street να ανοίγει 300 μονάδες κάτω, μετά την ιστορική συρρίκνωση του αμερικάνικου ΑΕΠ η οποία ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την επίσης ιστορική βύθιση του γερμανικού ΑΕΠ, το Χρηματιστήριο Αθηνών όπου το κλίμα ήταν ήδη… στραβό, δεν ήταν δυνατόν να παραμένει αλώβητο.
Οι πωλητές έτσι πήραν τα… όπλα τους και στράφηκαν χωρίς πολλές διακρίσεις στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό στη Λεωφόρο Αθηνών, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές οι οποίες βυθίστηκαν έως και 6%, ενώ απώλειες άνω του 2% με 3% κατέγραψαν τα περισσότερα blue chips με τον Γενικό Δείκτη να “χάνει” τελικά και τις 620 μονάδες.
Το 32,9% που “έγραψε” η ύφεση στις ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1940, προκαλεί δίχως αμφιβολία φόβο στους επενδυτές για το αν τελικά θα επιστρέψει η ανάκαμψη το τρέχον τρίμηνο, βλέποντας πως ακόμα η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε πολλές χώρες και ειδικά στις ΗΠΑ. Επιπλέον, φαντάζει δύσκολο αν όχι απίθανο το πώς και πότε θα μπορέσουν να “μαζευτούν” αυτές οι ζημιές από το ΑΕΠ στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α, πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 2,14% στις 618,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,49 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,12% στις 1.493,32 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση 1,82% στις 815,34 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης δέχτηκε τα μεγαλύτερα και περισσότερα “πυρά” και έκλεισε με πτώση 5,31% στις 306,38 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -5,62%, την Eurobank στο -6,14%, την Εθνική Τράπεζα στο -4,40% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -4,07%.
Στα υπόλοιπα blue chips, ανοδικά “σώθηκαν” μόνο οι Σαράντης (+1,19%), Τιτάν (+0,90%) και ΟΛΠ (+0,6%), με την πλειονότητα των υπόλοιπων τίτλων να δέχεται ισχυρές πιέσεις. Έτσι, πτώση άνω του 3% σημείωσαν οι Fourlis, Aegean, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, Motor Oil και ΟΠΑΠ, ενώ απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ.
Έτσι το Χ.Α απομακρύνεται από τις 630 μονάδες, ένα επίπεδο που τουλάχιστον τις προηγούμενες ημέρες είχε αποδειχθεί ως σημαντική στήριξη καθώς οι όποιες πιέσεις ασκούνταν απορροφώνταν αρκετά γρήγορα. Αυτό δημιουργεί κίνδυνο για σπάσιμο της τάσης συσσώρευσης που είχε σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, και ένταξης σε καθοδική τροχιά, εάν και αύριο δεν κρατηθούν οι 620 μονάδες.
Ωστόσο αύριο τα πράγματα αναμένονται επίσης δύσκολα. Όπως σημειώνει και η Societe Generale, η πραγματική έκταση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας στις οικονομίες τώρα αποκαλύπτεται και είναι λογικό να προκαλεί σοκ και δέος στις αγορές, όσο και αν όλες οι προβλέψεις μιλούσαν εδώ και καιρό για βαθιά ύφεση.
Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, η ύφεση στην ευρωζώνη το β’ τρίμηνο – τα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο – θα έχει ιστορικές διαστάσεις. Η γαλλική τράπεζα αναμένει μια πρωτοφανή πτώση περίπου 13% σε τριμηνιαία βάση στο ΑΕΠ της περιοχής, ωστόσο καθώς τα στοιχεία θα αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα περιορισμού, θα καλύψουν την ανάκαμψη η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές οικονομίες. Οι χώρες της ευρωζώνης, τουλάχιστον προς το παρόν, ξεπερνούν τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στη φάση ανάκαμψης, με την ύφεση επίσης να είναι συγκριτικά μικρότερη. Η γαλλική τράπεζα πάντως αναμένει ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί στο γ’ τρίμηνο (ανάπτυξη +14%), ωστόσο προειδοποιεί πως οι κίνδυνοι παραμένουν, ειδικά μετά τη νέα έξαρση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες το τελευταίο διάστημα.
Όπως σημειώνει η Oxford Economics σε έκθεσή της, η συρρίκνωση του 10,1% σε τριμηνιαία βάση της γερμανικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο άφησε την οικονομική δραστηριότητα με ένα τεράστιο 11,7% κάτω από το επίπεδο που βρισκόταν πριν ένα έτος, επιβεβαιώνοντας αυτό που ήδη γνωρίζαμε – η Ευρώπη περνά τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της. Η πτώση του ΑΕΠ ήταν ευρεία και αφορούσε σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας. Μόνο η κρατική κατανάλωση υποστήριξε την ανάπτυξη.