ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μία ημέρα τελικά κράτησε η αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές, ιδίως των τραπεζικών μετοχών, να επανέρχονται δριμύτεροι και να βυθίζουν και πάλι τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 690 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,84% κλείνοντας στις 692,04 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 689,62 (-2,19%) και 706,53 μονάδων (+0,21%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,3 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 15 εκατ. τεμάχια.

Όπως αποδείχθηκε η ανοδική αντίδραση της Δευτέρας στον τραπεζικό κλάδο ήταν ένα διάλειμμα σε έναν βίαιο πτωτικό κύκλο που άρχισε στις 30 Αυγούστου και ήδη έχει στερήσει από τον κλαδικό πάνω από 150 μονάδες.

Οι αρνητικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται, με τις αναλύσεις των Citigroup και Deutsche Bank να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, καθώς όχι μόνο μείωσαν τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών, αλλά και προχώρησαν σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία τους, μετά και τα χαμηλότερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοίνωσαν το β’ 3μηνο του 2018.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η αγορά προσθέτει και τις ανησυχίες των πιστωτών για τη μεταμνημονιακή συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στις παντός είδους δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων. Μάλιστα, ο K. Regling, ο μετριοπαθής επικεφαλής του ESM, δεν δίστασε χτες να προειδοποιήσει ότι εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας, τότε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν θα εφαρμοστούν.

Στις διεθνείς αγορές σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, εν μέσω πιέσεων από τις ανησυχίες για την κλιμακούμενη εμπορική κόντρα των ΗΠΑ με την Κίνα. Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ.