Αρνητικό ήταν το πρόσημο της συνεδρίασης της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τόσο τον τραπεζικό κλάδο όσο και τα περισσότερα blue chips, να δέχονται ισχυρές πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 713,66 μονάδες, με το τζίρο στα 48 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 22 εκατ. τεμάχια.
Ο νέος Νόμος Κατσέλη «ανοίγει ομπρέλα» για 160.000-180.000 δανειολήπτες περίπου, οι οποίοι οφείλουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία, συνολικού ύψους 10-11 δις ευρώ.
Οι δανειστές, όμως, δεν έχουν εγκαταλείψει τα «όπλα» και ζητούν πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας που θα κρατήσουν μακριά από την προστασία τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Ήδη στο νομοσχέδιο έχουν ενσωματωθεί διατάξεις που στόχο έχουν να αποτρέψουν την προστασία όσων δανειοληπτών εσκεμμένα έχουν αθετήσει τις πληρωμές τους. Την ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες να γίνουν και πάλι επιχειρήσεις εξέφρασε ο μεγαλομέτοχος της Παγκρήτιας Τράπεζας, Μιχάλης Σάλλας.
Σε συνέντευξή του, o κ. Σάλλας παρουσιάζει τις θέσεις του για τις λύσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και εξηγεί πως «εδώ και πολλά χρόνια διερευνώνται διάφορες προτάσεις, γίνεται μία προετοιμασία, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση ούτε από τράπεζες αλλά ούτε και από τις εποπτεύουσες αρχές.
Έτσι φθάσαμε στο σήμερα, που γίνονται κινήσεις αλλά η καθυστέρηση έχει πολλαπλασιάσει το πρόβλημα.
Οι τράπεζες καλούνται να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τα κόκκινα δάνεια και παράλληλα να δημιουργήσουν τα απαραίτητα αποθέματα για την ενίσχυση του ισολογισμού τους και την προστασία της καταθετικής τους βάσης».
Ήπιες μεταβολές είχαμε και την Πέμπτη στις κύριες αγορές της Ευρώπης, με το βλέμμα όλων στραμμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού εγκρίθηκε η παράταση του Brexit μέχρι τις 12 Απριλίου.