Στη διελκυστίνδα των short και των long βρέθηκε χθες το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε να περιορίσει σημαντικά τις απώλειες, οι οποίες έφτασαν έως και το 1,2%, δεν κατάφερε να κρατήσει το επίπεδο των 820 μονάδων.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,74% κλείνοντας στις 817,69 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 813,42 (-1,26%) και 825,33 μονάδων (+0,18%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,1 εκατ. ευρώ με τον όγκος συναλλαγών να ανέρχεται στα 61,6 εκατ. τεμάχια.
Η απουσία θετικών εγχώριων καταλυτών και το χρηματιστηριακά ρευστό διεθνές περιβάλλον εμποδίζουν τη διαμόρφωση μιας ανοδικής τάσης σε μια περιφερειακή αγορά όπως η Ελλάδα. Έτσι η “ρηχότητα” της ελληνικής αγοράς συνεχίζει να προσφέρει σημαντικό έδαφος σε τακτικισμούς χαρτοφυλακίων, ενόψει της λήξης των παραγώγων σήμερα Παρασκευή.
Παράλληλα όσο ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να παίζει το ρόλο του “μεγάλου ασθενή”, είναι δύσκολο για το υπόλοιπο ταμπλό να “σύρει το κάρο”, όσο και αν οι προοπτικές κερδοφορίας αρκετών εξωστρεφών ελληνικών εισηγμένων προοιωνίζονται θετικές. Η σημασία των ελληνικών τραπεζών για τη χρηματοδότηση της ελληνικής Οικονομίας είναι δεδομένη και αναμφίβολα για όσο παραμένουν ανοικτά θέματα οι τράπεζες θα αποτελούν τροχοπέδη στην εγχώρια αγορά.
Στις διεθνείς αγορές άνοδο σημείωσαν οι αμερικάνικες μετοχές την Πέμπτη, με τον βιομηχανικό δείκτη να επιστρέφει πάνω από τις 25.000 μονάδες. Θετική εικόνα και από τις ευρωπαϊκές αγορές με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα εταιρικά κέρδη, εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου με το χρυσό να καταγράφει αντίστοιχες απώλειες.