ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την τριπλή λήξη των παραγώγων αλλά και την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE να ανεβάζουν στα ύψη τη συναλλακτική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,46% κλείνοντας στις 813,91 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 811,02 (-0,82%) και 818,22 μονάδων (+0,06%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 108,2 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 62,8 εκατ. τεμάχια.

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές  καθώς η μείωση των συναλλακτικών όγκων σε χαμηλά σχετικά επίπεδα βασίζεται περισσότερο σε μια λογική αναμονής.

Η στάση του ΔΝΤ, η επιλογή της πιστοληπτικής γραμμής για τη μνημονιακή έξοδο, τα τεστ αντοχής των τραπεζών και η κλιμάκωση των γεωπολιτικών ανησυχιών στην περιοχή της Μεσογείου έχουν αυξήσει το βαθμό επιφυλακτικότητας αφενός για το πλήθος των αβεβαιοτήτων που έχουν συσσωρευτεί αφετέρου για την ποσοτική και ποιοτική διάσταση καθεμιάς από αυτές. Επιπλέον η νευρική παλινδρόμηση των ξένων αγορών στην παρούσα φάση δεν βοηθάει στο να αλλάξει η δυναμική διατηρώντας το όποιο ενδιαφέρον αυστηρά εστιασμένο σε συγκεκριμένες μετοχές.

Παράλληλα τα ανοικτά ζητήματα των τραπεζών που απασχολούν τους επενδυτές επισκιάζουν τα πολύ καλά έως τώρα αποτελέσματα των 22 εταιριών που έχουν δημοσιεύσει τα οικονομικά πεπραγμένα της χρήσης του 2017, διατηρώντας το δείκτη στα ίδια επίπεδα.

Στις διεθνείς αγορές μικρή άνοδο σημείωσαν οι αμερικανικές μετοχές στον απόηχο των οικονομικών αποτελεσμάτων με τη βιομηχανική παραγωγή να ενισχύεται 1,1% τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας την υψηλότερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, εξαιτίας της εποχικής ανάκαμψης του κατασκευαστικού τομέα.  αγορά συναλλάγματος τo δολάριο ενισχύθηκε ελαφρά έναντι του ευρώ.