ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Αδυναμία αντίδρασης των αγοραστών σε όποιες επιθετικές κινήσεις πραγματοποιούν οι πωλητές έδειξε για μία ακόμη φορά το ελληνικό χρηματιστήριο, του οποίου το κύριο χαρακτηριστικό πλέον είναι η αδιαφορία και απαξίωση των επενδυτών αλλά και η επίμονα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,53% κλείνοντας στις 751,43 μονάδες με υψηλό ημέρας τις 757,88 μονάδες (+0,33%) και χαμηλό τις 748,16 μονάδες (-0,96%). Ο τζίρος ανήλθε στα 17 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 14 εκατ. τεμάχια.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά στο 3,816% (-0,3%%), ενώ η απόδοση του 5ετούς διαμορφώθηκε στο 2,895%, με πτώση 0,6%, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι για το τέλος του waiver και της μηδενικής πιθανότητας πλέον να ενταχθούν οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, που φαίνεται πως έχουν αποτιμηθεί από την αγορά.

Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι δύσκολο το επόμενο χρονικό διάστημα να δει κάποια σημαντική αλλαγή σκηνικού, διότι η αυγουστιάτικη ραστώνη και η χαμηλή ρευστότητα που θα υπάρχει έτσι και αλλιώς στις αγορές δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλες προσδοκίες.

Στις διεθνείς αγορές σε θετικό έδοφος προσπαθούν να μείνουν οι αμερικανικές μετοχές στη συνεδρίαση της Παρασκευή, με τα αρνητικά αποτελέσματα των ExxonMobil, Chevron και Intel να αντισταθμίζουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ και τα κέρδη της Amazon. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό σε διάστημα περίπου 4 ετών το δεύτερο τρίμηνο, καθώς ενισχύθηκε κατά 4,1%, έναντι 2,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους.