Η Ελλάδα εισήλθε σε αποπληθωρισμό τον Απρίλιο, εν μέσω του lockdown που πάγωσε την οικονομική δραστηριότητα και τις καταναλωτικές δαπάνες.
Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο -0,9% τον προηγούμενο μήνα από 0,1% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.
Ο μη-εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε στο -1,4%, από 0% τον προηγουμενο μήνα.
Η Ελλάδα είχε εισέλθει σε αποπληθωρισμό και κατά την περίοδο της κρίσης χρέους, καθώς οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, σε συνδυασμό με την ύφεση είχαν επηρεάσει το εισόδημα των νοικοκυριών.
Τα επίπεδα αποπληθωρισμού είχαν κορυφωθεί τον Νοέμβριο του 2013, με υποχώρηση -2,9% -σε ετήσια βάση- των τιμών καταναλωτή. Η οικονομία εξήλθε του αποπληθωρισμού τον Ιούνιο του 2016.
Η μείωση προήλθε κυρίως από τις εξής μειώσεις:
- Μείωση 4,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό.
- Μείωση 1,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
- Μείωση 6,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καινούργια αυτοκίνητα.
- Μείωση 2,3% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
- Μείωση 1,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
- Μείωση 0,8% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Σε ετήσια βάση τον Απρίλιο καταγράφηκαν αυξήσεις στις εξής κατηγορίες:
- Αύξηση 1,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: μοσχάρι, χοιρινό, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι, νωπά φρούτα.
Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, ψάρια (γενικά), έλαια και λίπη, νωπά λαχανικά, πατάτες, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφές-κακάο-τσάι, χυμούς φρούτων.
- Αύξηση 0,3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
- Αύξηση 1,4% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.