«Η Ελλάδα διαθέτει ένα σπουδαίο ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό με υψηλές δεξιότητες και κατάρτιση».
Αυτή ήταν η κυρίαρχη αποτύπωση του 1ου Συμποσίου Οικονομίας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στο Ηράκλειο, παρουσία πλήθους διακεκριμένων ομιλητών στον χώρο του, που πραγματοποίησαν πλούσιες και άκρως ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για πλήθος θεμάτων.
Και τις δύο ημέρες του Συμποσίου η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πρωτοφανής, ενώ κατέδειξε την ανάγκη που υπάρχει για τη δημιουργία ενός κυττάρου διαλόγου κι επιμόρφωσης με στόχο τη γενικότερη ανάπτυξη κι ενίσχυση της οικονομίας. Εκτός από τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διαλέξεις προσωπικοτήτων, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι εισηγήσεις επαγγελματιών της τοπικής οικονομίας και αγοράς, το παράδειγμα των οποίων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
Το συμπόσιο παρακολούθησαν πολλοί επιχειρηματίες, φοιτητές από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, που είχε και την οργανωτική υποστήριξή του τις δύο ημέρες διεξαγωγής του, πολλοί νέοι της πόλης, αλλά και διακεκριμένες προσωπικότητες και αιρετοί του Ηρακλείου.
Υπενθυμίζεται ότι, στη διάρκεια του διήμερου συμποσίου, ομιλίες πραγματοποίησαν την πρώτη ημέρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης, ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης, Νίκος Κατσαράκης, ο διευθύνων εταίρος δικηγορικής εταιρίας, Ανδρέας Πάτσης, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς και ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Καράτζη, Κωνσταντίνος Αρχοντάκης.
Τη δεύτερη ημέρα τοποθετήθηκαν ο ακαδημαϊκός και και βραβευμένος με το βραβείο Turing, Ιωσήφ Σηφάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Oasis Square Capital Γιάννης Ραμουτσάκης, η διευθύνουσα σύμβουλος της «Γεύσεις Κρήτης Χαλκιαδάκης» κ. Χριστίνα Χαλκιαδάκη, ο υπεύθυνος ανάπτυξης του ομίλου Hersonissos Group Hotels Γεώργιος Καλουτσάκης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης Γιάννης Σομαλακίδης και ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Αγορών του 21ου αιώνα Αλέξανδρος Χρηστάκης.
Το συμπόσιο εντάχθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας του Δημοτικού Κέντρου προώθησης του Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου, της Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας με τον διακριτικό τίτλο «Δημοσκόπιο». Μετά την ολοκλήρωσή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης δεσμεύθηκε ότι πρόκειται να ακολουθήσουν μια σειρά από νέες τέτοιες πρωτοβουλίες του Δήμου Ηρακλείου, στο πλαίσιο λειτουργίας του «Δημοσκόπιου».
Συμπεράσματα:
Σε επτά βασικά συμπεράσματα κατέληξε το 1ο Συμπόσιο Οικονομίας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.
Αυτά συνοψίζονται ως εξής:
- Η ανάγκη διάχυσης της καινοτομίας σε κάθε μορφή παραγωγικής διαδικασίας της χώρας.
- Η μετάβαση στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης άμεσα, επενδύοντας κατά κύριο λόγο, στις ψηφιακές τεχνολογίες.
- Συνέργειες μεταξύ των παραγωγικών τομέων της οικονομίας (όπως για παράδειγμα μεταξύ πρωτογενή τομέα και τουρισμού).
- Αύξηση του ποσοστού των δημοσίων επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία .
- Απλοποίηση των χρονοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών του δημοσίου.
- Ποιοτικότερες, φιλικότερες και σταθερές υπηρεσίες του Δημοσίου προς τους επιχειρηματίες.
- Μόχλευση ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων για μεγάλα αναπτυξιακά έργα.