ομόλογα

Για πρώτη φορά το επιτόκιο στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό και άγγιξε τα αρνητικά επίπεδα. Όπως σχολιάζει το Bloomberg, αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια τεράστια στροφή για την Ελλάδα η οποία πριν λίγα χρόνια είχε αποκλειστεί από τις αγορές.

Στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο -0,02% από 0,095% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία. Η έκδοση υπερκαλυφθηκε κατά 2,71 φορές από 1,59 προηγουμένως.

H εξέλιξη έρχεται μια ημέρα μετά το άνοιγμα του 10ετους ομολόγου που είχε αρχικά εκδοθεί στις αρχές του χρόνου διαδικασία που έκλεισε με το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε ιστορικό χαμηλό (1,5%) και τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 1,5 δισ. ευρώ. Συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές 7,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σταθεροποιητικά σήμερα, με του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 1,45% και του 5ετούς στο 0,71%.

Η υποχώρηση του «επιτοκίου» του τρίμηνου εντόκου γραμματίου σε αρνητική επικράτεια σημαίνει πως η Ελληνική Δημοκρατία αποκτά πρόσβαση σε δωρεάν βραχυχρόνια ρευστότητα.

Αν η θετική εικόνα διατηρηθεί και η εμπιστοσύνη στην προοπτική της ελληνικής οικονομία δεν κλονιστεί στις διεθνείς αγορές, το ελληνικό κράτος μπορεί να δανείζεται πλέον για τρεις μήνες και αντί να πληρώνει τόκο, να εισπράττει. Αν η θετική εικόνα και η εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία βελτιωθεί περαιτέρω (όπως αναμένεται, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε πορεία ανάκτησης πιστοληπτικής αξιοπιστίας «επενδυτικής κατηγορίας») τότε τα αρνητικά επιτόκια θα επεκταθούν και σε πιο μακροχρόνιο δανεισμό, σε δανεισμό με ομόλογα δηλαδή (που ακόμα έχουν θετικό επιτόκιο) επεκτείνοντας την πρόσβαση του ελληνικού κράτους σε δωρεάν ρευστότητα.

Βέβαια το πλεονέκτημα δεν πρέπει να επιτρέπει εφησυχασμό.