Ο πλέον αξιόπιστος δείκτης για την πραγματική οικονομία, ο δείκτης PMI της Markit παραπέμπει σε συνεχιζόμενη βαθιά συρρίκνωση στους τομείς της μεταποιήσης και κατασκευών στην Ελλάδα. Αν και η ένδειξή του βελτιώθηκε από το 29,5 του Απριλίου στις 41,1 μονάδες το Μάϊο, παραμένει κάτω του 50 επομένως παραπέμπει σε συρρίκνωση της παραγωγής του τομέα.
«Οι τρέχουσες προβλέψεις μας για τη βιομηχανική παραγωγή υποδεικνύουν σημαντική συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, καθώς αναμένεται ετήσια μείωση της παραγωγής κατά 7,8% μέσα στο 2020.
Παρότι η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί προς το τέλος του έτους, η ισχυρή επίδραση του τουρισμού στην ελληνική οικονομία θα διοχετευθεί αναπόφευκτα σε όλους τους τομείς, δεδομένου ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει εξασθενημένη,» αναφέρουν οι συντάκτες της μηνιαίας έκθεσης
Τα βασικά σημεία της έκθεσης
- Η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με σημαντικούς ρυθμούς
- Συρρίκνωση της απασχόλησης λόγω του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού
- Η ταχύτερη μείωση του κόστους εισροών σε διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών. Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI υπέδειξαν περαιτέρω σημαντική συρρίκνωση της παραγωγής του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, καθώς η οικονομία άρχισε να ανοίγει και πάλι μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί λόγω της πανδημίας του κοροναϊού 2019 (COVID-19). Η μείωση της παραγωγής ήταν κυρίως αποτέλεσμα της εξασθενημένης ζήτησης, καθώς οι πελάτες εξακολούθησαν να ακυρώνουν και να αναβάλλουν τις νέες παραγγελίες. Η ζήτηση από τους πελάτες του εξωτερικού μειώθηκε επίσης, λόγω των μέτρων περιορισμού που εξακολουθούν να ισχύουν σε βασικές αγορές εξαγωγών. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε σημαντικά, καθώς το πλεονάζον εργατικό δυναμικό αυξήθηκε και διατηρήθηκε το κλίμα απαισιοδοξίας.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, η επιβάρυνση κόστους μειώθηκε περαιτέρω λόγω της χαμηλότερης ζήτησης για προμήθειες. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες μείωσαν τις τιμές χρέωσης με έντονο ρυθμό. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 41.1 μονάδες στα μέσα του δεύτερου τριμήνου.
Παρότι υψηλότερη από τις 29.5 μονάδες του Απριλίου, η πρόσφατη τιμή υπέδειξε τη δεύτερη εντονότερη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2015. Η ασθενέστερη, σε γενικές γραμμές, υποχώρηση συνδέθηκε εν μέρει με τη βραδύτερη μείωση της παραγωγής. Παρόλ’ αυτά, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν μεταξύ των εντονότερων που έχουν καταγραφεί από το απόγειο της κρίσης δημόσιου χρέους το 2015.
Η μείωση συνδέθηκε γενικότερα με τις δυσκολίες επιστροφής στην εργασία και τη συνεχιζόμενη υποχώρηση της ζήτησης των πελατών.
Η ασθενής ζήτηση οδήγησε σε σφοδρή μείωση του όγκου νέων παραγγελιών τον Μάιο. Παρότι ο ρυθμός υποχώρησης εξασθένησε σε σύγκριση με τη μείωση-ρεκόρ του Απριλίου, ήταν ωστόσο μεταξύ των δριμύτερων που έχουν καταγραφεί από τα μέσα του 2015, καθώς οι εταιρείες προσπαθούσαν σκληρά να επαναφέρουν τα επίπεδα πωλήσεων.
Παράλληλα με τις δύσκολες συνθήκες ζήτησης από το εσωτερικό, οι εταιρείες κατέγραψαν περαιτέρω μείωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών, λόγω των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων σε βασικές αγορές εξαγωγών.
Μείωση απασχόλησης
Ως αποτέλεσμα των μειωμένων νέων παραγγελιών, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν σημαντική μείωση της απασχόλησης τον Μάιο. Μολονότι ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι, λόγω της μείωσης των απαιτήσεων παραγωγής, χρησιμοποίησαν τα κυβερνητικά προγράμματα για τη διατήρηση των εργαζομένων τους, πολλές ανέφεραν ότι η ύπαρξη πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Συγχρόνως, ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε με δριμύ ρυθμό.
Επίσης, το συνεχιζόμενο κλίμα απαισιοδοξίας των κατασκευαστών οδήγησε στη μείωση της απασχόλησης. Οι προσδοκίες σχετικά με τη μακράς διάρκειας ανάκαμψη και τις δυσκολίες πρόσβασης σε πιστώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας επηρέασαν αρνητικά τα επίπεδα εμπιστοσύνης.