“Διασωληνωμένες” οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού

“Οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση διασωλήνωσης και ανοιγοκλείνουμε το οξυγόνο. Αυτό ισοδυναμεί με θάνατο” τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για τη “Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις”.

Με αφορμή τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση αναφέρθηκε στα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις μετρήσεις που διενεργεί το ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ σύμφωνα με τα οποία:

8 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους το 2020

για αυτές τις επιχειρήσεις ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου ήταν 48,8%

1 στις 2 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει κάποιου είδους ληξιπρόθεσμη οφειλή (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, τράπεζες)

αντίστοιχα 1 στις 2 επιχειρήσεις εκφράζει τον φόβο ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το επόμενο διάστημα

οι μισές επιχειρήσεις έχουν ρευστότητα (ταμειακά διαθέσιμα) για όχι παραπάνω από 1 μήνα

1 στις 4 επιχειρήσεις δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα (ρευστότητα)

με βάση αυτά σχεδόν 6 στις 10 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοβάται ότι θα κλείσει το επόμενο διάστημα

4 στις 10 φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν το επόμενο εξάμηνο.

Δραματική η κατάσταση στην εστίαση

“Τα προαναφερόμενα περιγράφουν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συμβαδίζει με αυτά που εισπράττουμε από τα μέλη μας σε όλη την Ελλάδα” επισήμανε και πρόσθεσε “Η κατάσταση τώρα για συγκεκριμένους κλάδους όπως πχ για την εστίαση είναι πραγματικά δραματική. Συγκεκριμένα:

το 95% των επιχειρήσεων του κλάδου κατέγραψε μείωση του τζίρου το 2020, οποίος μεσοσταθμικά μειώθηκε κατά 56,3%

επιπλέον το 75% των επιχειρήσεων του κλάδου έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας

σε απόλυτα νούμερα, εκτιμάται ότι περίπου 200 χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή. Οι θέσεις αυτές βρίσκονται σε επισφάλεια γιατί οι επιχειρήσεις τους αντιμετωπίζουν το φάσμα του λουκέτου που επιτείνεται από την αβεβαιότητα που υπάρχει ως προς το άνοιγμα της αγοράς, αλλά και από το γεγονός πως από την μια μεριά καλούνται να καλύψουν υποχρεώσεις έχοντας ακόμα και μηδενικά έσοδα, ενώ από την άλλη συσσωρεύουν μελλοντικές οφειλές

προς επίρρωση αυτών, περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα (ρευστότητα)

2 στις 10 επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα για όχι περισσότερο από 1 μήνα

για το 16% των επιχειρήσεων εστίασης τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για 2 μήνες

επιπλέον, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις εστίασης έχουν κάποιου είδους ληξιπρόθεσμης οφειλής (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές κλπ)

με βάση αυτά περισσότερες 1 στις 2 επιχειρήσεις του κλάδου εκφράζουν έντονα τον φόβο ότι θα βάλουν λουκέτο μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

“Όπως αντιλαμβάνεστε η κατάσταση στην αγορά είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι παρατεταμένοι περιορισμοί που έχουν ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας, έχουν αφήσει έντονα τα σημάδια τους στην οικονομία.

Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ληφθεί για την στήριξη της οικονομίας αν και θετικά φαίνεται πως δεν επαρκούν για να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις που αποτελεί και προϋπόθεση για την συγκράτηση της απασχόλησης και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Αυτό φαίνεται όλο και πιο έντονα όσο περνάει ο χρόνος και σημαντικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας παραμένουν σε κατάσταση “ΜΕΘ” υπογράμμισε και κατέληξε “Είναι αναγκαίο τα επόμενα μέτρα που θα ληφθούν για την στήριξη της οικονομίας και ιδιαίτερα για την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να αποκτήσουν καλύτερη στόχευση που θα τους προσδώσει και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα”.