Το 2024 ήταν μία ακόμα χρονιά γιγάντωσης του παράνομου τζόγου στη χώρα μας, καθώς 799 χιλιάδες άτομα έπαιξαν σε μη αδειοδοτημένο περιβάλλον, αποκαλύπτοντας ότι το 9,5% του πληθυσμού έχει συμμετάσχει σε παράνομα τυχερά παίγνια έστω και μία φορά πέρυσι.
Σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων η οποία διεξήχθη από την Kapa Research το 71,7% παίζουν σε μη αδειοδοτημένα τυχερά παίγνια και σε αδειοδοτημένα παίγνια ενώ το 28,3% παίζουν μόνο παράνομα.
Ως πρώτος λόγος που οι παίκτες ωθούνται στα παράνομα δίκτυα αναφέρεται η υψηλή φορολογία και ακολουθούν οι τρόποι κατάθεσης και ανάληψης που διασφαλίζουν ανωνυμία και η προσφορά καλύτερων μπόνους.
Σύμφωνα με την έρευνα, εντός του 2024, παίχτηκαν συνολικά σε μη αδειοδοτημένο περιβάλλον 1,67 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν διαφοροποιείται ουσιωδώς με εκείνο του έτους 2023.
Η έρευνα
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΕΠ ανέθεσε στην εταιρεία Kapa Research, μέλος του ΣΕΔΕΑ, τη διενέργεια της πανελλαδικής ποσοτικής έρευνας για τη διερεύνηση του φαινομένου των παράνομων τυχερών παιγνίων για το έτος 2024, η οποία διενεργήθηκε το διάστημα από 7 Ιανουαρίου 2025 έως 31 Ιανουαρίου 2025, σύμφωνα με τους κώδικες δεοντολογίας της ESOMAR.
Η έρευνα διεξήχθη σε συνολικό μέγεθος δείγματος 8.049 ατόμων στο σύνολο της επικράτειας με τη μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης βάσει δομημένου ερωτηματολογίου. Η ερευνητική μονάδα ήταν το άτομο, ηλικίας 18 ετών και άνω, που δήλωσε ότι έχει συμμετάσχει προσωπικά, ως παίκτης, έστω και µία φορά τους τελευταίους 12 μήνες σε παράνομο τυχερό παιχνίδι. Το ερευνητικό μέγεθος του δείγματος (τα άτομα που δήλωσαν πως έπαιξαν παράνομα παίγνια το 2024) ανήλθε σε 761 άτομα στο σύνολο της επικράτειας.
Κύρια Αποτελέσματα 2024
-799.000 άτομα έπαιξαν σε μη αδειοδοτημένο περιβάλλον το 2024
-390.000 άτομα έπαιξαν διαδικτυακά αυτόνομα (μόνοι τους π.χ. από το σπίτι, με κινητό/PC)
-215.000 άτομα έπαιξαν με φυσική παρουσία σε οργανωμένο χώρο (π.χ. λέσχη, παράνομο κλαμπ, Internet café)
-194.000 άτομα έπαιξαν και διαδικτυακά αυτόνομα και με φυσική παρουσία σε οργανωμένο χώρο
-401.000 άτομα έπαιξαν στοίχημα
-392.000 άτομα έπαιξαν ρουλέτα
-309.000 άτομα έπαιξαν φρουτάκια
-18.000 άτομα έπαιξαν κάτι άλλο (άλλα τυχερά παίγνια)
Στοιχεία Συμμετοχής Παικτών
Το 9,5% του πληθυσμού έχει συμμετάσχει σε παράνομα τυχερά παίγνια, έστω και μία φορά το έτος 2024.
Το 71,7% των παικτών που παίζουν σε μη αδειοδοτημένα τυχερά παιγνίδια παίζουν και σε αδειοδοτημένα τυχερά παιχνίδια, ενώ το 28,3% παίζουν μόνο σε μη αδειοδοτημένα τυχερά παιχνίδια.
Προφίλ Παικτών
Εκτιμάται ότι περίπου 799.000 άτομα συμμετείχαν το 2024 σε παιχνίδια σε μη αδειοδοτημένo περιβάλλον (επίγεια ή διαδικτυακά). Από αυτούς το 65% περίπου ήταν άντρες και το υπόλοιπο γυναίκες.
Το 52,2% των παικτών μη αδειοδοτημένων παιχνιδιών είναι νεότερων ηλικιών (έως 44 ετών) και το 47,8% άνω των 45 ετών, μειωμένα κατά 6% περίπου σε σχέση με το 2023. Τα άτομα ηλικίας 18-34 ετών είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα παράνομα τυχερά παιχνίδια (παραπάνω από 1 στους 4 παίκτες μη αδειοδοτημένων παιχνιδιών ανήκει σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία).
Μισθωτοί και Ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως και το 2023, είναι οι πολυπληθέστερες ομάδες μεταξύ των παικτών μη αδειοδοτημένων παιχνιδιών. Οι δύο αυτές ομάδες αποτελούν αθροιστικά την πλειοψηφία των παικτών (περίπου 58%). Τέλος είναι πλέον σημαντικό το ποσοστό των φοιτητών-μαθητών μεταξύ των παικτών, ήτοι 9,9%.
Είδη Παιγνίων
Η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών που παίζει σε μη αδειοδοτημένο περιβάλλον επιλέγει κατά σειρά το Στοίχημα (50,20%), τη Ρουλέτα, Πόκερ, Blackjack (49,01%), τα Φρουτάκια (38,63%) και τέλος κάποιο άλλο τυχερό παίγνιο (2,23%).
Οι νέοι (18-24) φαίνεται να επιλέγουν κυρίως στοίχημα σε ποσοστό 62,2% και λιγότερο τη ρουλέτα, πόκερ, blackjack (26,7%), ενώ οι μεγαλύτερες ηλικίες (65 ετών και άνω) επιλέγουν κυρίως ρουλέτα, πόκερ, blackjack.
Από τους παίκτες που παίζουν παράνομα τυχερά παίγνια όταν παίζουν με φυσική παρουσία σε οργανωμένο χώρο, ποσοστό 53,2% παίζει σε φιλικό/ οικογενειακό περιβάλλον, το 47,6% σε παράνομες λέσχες ή/και καφενεία, το 37,8% σε χώρους προσωρινά ή περιοδικά διαμορφωμένους για διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών και 29,8% σε internet café με παράνομο λογισμικό.
Παρατηρείται ότι οι νεότερες ηλικίες παίζουν διαδικτυακά αυτόνομα σε μη αδειοδοτημένα τυχερά παιχνίδια ενώ οι μεγαλύτερες ηλικίες επιλέγουν την φυσική παρουσία σε οργανωμένο χώρο.
Συχνότητα Συμμετοχής
Το 78,5% όσων παίζουν διαδικτυακά αυτόνομα παίζει μία ή δύο φορές την εβδομάδα (41,4%), έως μια ή δύο φορές το μήνα (37,1%), ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά όσων παίζουν σε οργανωμένους χώρους είναι 26,9% και 40,8%. Σημαντικά είναι τα ποσοστά που συμμετέχουν πιο σπάνια (15,5% στο διαδίκτυο και 27,7% σε οργανωμένο χώρο) ενώ πολύ μικρότερα μεγέθη εμφανίζει η συχνότητα συμμετοχής σχεδόν κάθε μέρα (5,8% στο διαδίκτυο και 3,3% σε οργανωμένο χώρο).
Από την κατανομή της συχνότητας συμμετοχής στα διαδικτυακά αυτόνομα ανά ηλικιακή κατηγορία, προκύπτει ότι οι παίκτες ηλικίας 18-24 παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα ενασχόλησης, γεγονός που επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών (ανησυχία για το μέλλον, προσπάθεια να πραγματοποιηθούν γρήγορα και εύκολα κέρδη, ελλιπής ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που συνεπάγεται η ενασχόληση με τα παίγνια, πιθανή αμφισβήτηση των θεσμών και των υποχρεώσεων που αυτοί θέτουν στους πολίτες, ευπάθεια σε παραπλανητική διαφημιστική προώθηση κ.λπ.).
Ιδιαίτερα κρίσιμος επίσης είναι ο παράγοντας ότι η συμμετοχή στο αδειοδοτημένο δίκτυο διεξαγωγής παιγνίων μέσω του διαδικτύου επιτρέπεται από το νόμο μόνο για τα άτομα που έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, με αποτέλεσμα τα άτομα ηλικίας 18-21 που επιθυμούν να παίξουν μέσω του διαδικτύου να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής, γεγονός που τους οδηγεί στα παράνομα δίκτυα ή στο φαινόμενο συμμετοχής τους μέσω παρένθετων προσώπων που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Επίσης παρατηρείται ότι η κυρίαρχη τάση στη συχνότητα συμμετοχής σε οργανωμένο χώρο είναι αυτή να μειώνεται όσο μικρότερη είναι η ηλικιακή κατηγορία και αντιστρόφως. Κατά τα λοιπά δεν παρατηρούνται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με όσα αναφέρθηκαν για τη συχνότητα συμμετοχής που πραγματοποιείται διαδικτυακά αυτόνομα.
Συμπερασματικά, η γενικότερη τάση είναι ότι όσο αυξάνεται η ηλικία αντίστοιχα μειώνεται και η συχνότητα συμμετοχής, στοιχείο που φαίνεται να επιβεβαιώνεται τόσο όσον αφορά τη συμμετοχή στο παράνομο όσο και στο νόμιμο δίκτυο.
Κίνητρα Συμμετοχής
Τα τρία σημαντικότερα κίνητρα συμμετοχής σε μη αδειοδοτημένα παιχνίδια μέσω διαδικτύου βάσει του χαρακτηρισμού αυτών ως «πολύ σημαντικά» είναι κατά σειρά, η μη φορολόγηση των κερδών των παικτών με 65,2%, οι τρόποι κατάθεσης και ανάληψης που διασφαλίζουν ανωνυμία με 58,0% και η προσφορά καλύτερων bonus με 56,2%.
Κανάλια Ενημέρωσης
Το 74,2% των παικτών ενημερώνεται για τη δυνατότητα συμμετοχής σε μη αδειοδοτημένα τυχερά παίγνια από φίλους και γνωστούς, γεγονός που εκτιμάται ως εύλογο δεδομένου του παράνομου χαρακτήρα της δραστηριότητας. Ωστόσο δεν είναι αμελητέα τα ποσοστά εναλλακτικών τρόπων ενημέρωσης, όπως για παράδειγμα η απευθείας επικοινωνία με τον παράνομο διοργανωτή (17,6%), οι άμεσες προωθητικές ενέργειες μέσω μηνυμάτων π.χ. viber, email (17,5%), η πρόσβαση σε παράνομους διαδικτυακούς τρόπους διεξαγωγής μέσω του dark web (16,7%), η διαφημιστική προβολή μέσω ιστοσελίδων και digital ad networks (9,7%), μέσω των social networks (10,9%), καθώς και μέσω αναρτήσεων σε forums και blogs (5,1%).
Η αντιμετώπιση της παράνομης προώθησης των δικτύων αυτών αποτελεί μια πρόκληση σε όλες τις χώρες που έχοντας ήδη ρυθμίσει την διοργάνωση και διεξαγωγή του νόμιμου δικτύου καλούνται να διασφαλίσουν τα δικαιώματα που το νόμιμο δίκτυο έχει αποκτήσει εξ’ ορισμού από την κτήση των σχετικών αδειών. Ταυτόχρονα αποτελεί πρόκληση και για τον επιπλέον λόγο ότι στην προώθηση εμπλέκονται πολλαπλές οντότητες (Very Large Online Platforms, Large Online Platforms, Digital Ad Networks, Search Engines, Social Networks, Payment Service Providers), οι οποίες κάθε μία, από τη θέση της, στο διεθνώς παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, επιδιώκει την μεγιστοποίηση του κέρδους της, ενίοτε εις βάρος του δημοσιονομικού οφέλους των επιμέρους κρατών και, εμμέσως πλην σαφώς, εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος, υποβαθμίζοντας τις παραμέτρους που συνιστούν μία ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης των παράνομων δικτύων, στρατηγική που έχει ως σκοπό τη διασφάλιση του δημόσιου, οικονομικού και κοινωνικού συμφέροντος.
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο ρόλος της ΕΕΕΠ είναι πρωταρχικός όσον αφορά στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων, οι οποίες θα εισαγάγουν στο δημόσιο διάλογο και στις διεθνείς συνεργασίες της Αρχής, τα προληπτικά και κατασταλτικά εκείνα μέτρα, τα οποία θα εκτιμηθούν ως τα πλέον κατάλληλα για την αντιμετώπιση του πολυσχιδούς και κοινωνικά επιβλαβούς αυτού φαινομένου.
Οικονομικά Μεγέθη
Σύμφωνα με την έρευνα, εντός του 2024, παίχτηκαν συνολικά σε μη αδειοδοτημένο περιβάλλον 1,67 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν διαφοροποιείται ουσιωδώς με εκείνο του έτους 2023.
Το μέσο ποσό που ξόδεψαν οι παίκτες για τη συμμετοχή τους σε μη αδειοδοτημένο περιβάλλον (χωρίς να υπολογίζουν σε αυτό τα κέρδη που ξαναπαίζονται) ανέρχεται στο ποσό των 2.089 ευρώ.
Εξ αυτών κερδήθηκαν και εισπράχθηκαν κατά δήλωση 360,3 εκατομμύρια ευρώ.
Φαίνεται ότι όσο αυξάνει η ηλικιακή κατηγορία αυξάνεται και το μέσο ποσό συμμετοχής, γεγονός που εκτιμάται ως εύλογο δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν κατά τεκμήριο περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα.
Περίπου το 52,5% των παικτών που παίζουν σε μη αδειοδοτημένα τυχερά παίγνια νιώθουν πως είναι χαμένοι ή μάλλον χαμένοι, ενώ το 28,2% νιώθουν ότι είναι κερδισμένοι ή μάλλον κερδισμένοι, γεγονός το οποίο εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν η συμμετοχή στο νόμιμο δίκτυο, έναντι της συμμετοχής στο παράνομο, καθώς και η σχετική κοινωνική συναντίληψη σε σχέση με τη συμμετοχή αυτή, αναδεικνύει αφενός τη θεσμική ασφάλεια που συνεπάγεται η σχέση καταναλωτή πελάτη με το νόμιμο ελεγχόμενο και εποπτευόμενο δίκτυο και αφετέρου αναδεικνύει επαρκώς τους κινδύνους που σχετίζονται με την επιλογή εδραίωσης της αντίστοιχης σχέσης σε ένα παράνομο περιβάλλον.
Αξιολόγηση Κινδύνων
Οι παίκτες που συμμετέχουν σε μη αδειοδοτημένο δίκτυο εκτιμούν τη σημαντικότητα των κινδύνων που αντιμετωπίζουν εκ της συμμετοχής τους αυτής ως εξής:
Το μεγαλύτερο ποσοστό (61%) εκτιμά ότι ο πλέον σημαντικός κίνδυνος είναι αυτός της απώλειας χρημάτων. Ακολουθούν η μη δυνατότητα είσπραξης κερδών (53%), η έλλειψη προστασίας του παίκτη (51%), η μη δυνατότητα επίλυσης διαφορών που μπορεί να προκύψουν (50%), η μη δυνατότητα επιβολής ορίων υπεύθυνου παιχνιδιού (50%), και η έκθεση σε επικίνδυνες καταστάσεις (π.χ. απειλή σωματικής ακεραιότητας) που προκύπτουν από πίστωση χρημάτων ή τοκογλυφία (48%).
Ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι σε σχέση με όλους τους ανωτέρους κινδύνους, ο κίνδυνος της διάπραξης παραβατικής συμπεριφοράς λόγω, αυτής καθεαυτής, της συμμετοχής στο παράνομο δίκτυο συγκεντρώνει πολύ μικρότερο ποσοστό (47%), γεγονός που ενισχύει τη θέση ότι η συμμετοχή στο παράνομο δίκτυο πραγματοποιείται χωρίς οι συμμετέχοντες να επιδεικνύουν ενσυναίσθηση, παραγνωρίζοντας τις επιπτώσεις που ενδεχομένως μπορεί να έχει η παραβατική αυτή συμπεριφορά.
Πηγή: insider.gr