Γιατί παίρνουν φωτιά οι τιμές του καφέ ως 20%

Στα πολλά προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά φέτος το φθινόπωρο προσπαθώντας να κρατήσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς εντός τροχιάς, έρχεται να προστεθεί άλλο ένα: η τιμή του καφέ.

Μια από τις βασικές συνήθειες της καθημερινότητας αναμένεται να ανατιμηθεί ακόμη και κατά 15-20% ενώ αυτή τη φορά, η αύξηση δεν θα αφορά τον σερβιριζόμενο καφέ αλλά ακόμη και το πακέτο στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Όντας χρηματιστηριακό προϊόν, ο καφές εμφανίζονται έντονα ανοδικές τάσεις το τελευταίο διάστημα στα χρηματιστήρια με τους επενδυτές να επικαλούνται τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στις χώρες – παραγωγούς (κυρίως στη Βραζιλία) οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή, δηλαδή την προσφορά.

Στην ελληνική αγορά, οι εμπλεκόμενοι υποστηρίζουν ότι μέχρι τώρα οι τιμές στο ράφι είχαν συγκρατηθεί καθώς τα supermarket εφοδιάζονταν με τα υφιστάμενα αποθέματα. Από τη στιγμή όμως που ο ανεφοδιασμός θα γίνει πλέον με υψηλότερες τιμές, είναι απλά θέμα χρόνου (μερικών εβδομάδων) για να περάσουν οι αυξημένες τιμές στο ράφι.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον καφέ Arabica αυξήθηκαν πάνω από τα 2,4 δολάρια ανά λίβρα, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας, υποβοηθούμενα από την εξασθένηση του δολαρίου και εν μέσω νέων ανησυχιών για την προσφορά στην κορυφαία παραγωγό Βραζιλία. Οι έμποροι δήλωσαν ότι ο ελαφρύς παγετός σε ορισμένες περιοχές της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών αύξησε τις ανησυχίες σχετικά με τη σοδειά του επόμενου έτους, ενώ ο ξηρότερος από το κανονικό καιρός έχει επίσης υποβαθμίσει τις προοπτικές.

Αν και ο σημερινός παγετός δεν είναι άμεσα επιζήμιος για τις καλλιέργειες, έχει αυξήσει την επιφυλακτικότητα της αγοράς λόγω των πιθανών επιπτώσεών του στην παραγωγή καφέ της Βραζιλίας και στην ευρύτερη βιομηχανία καφέ. Έντονα προβλήματα (αυτή τη φορά με την ξηρασία) αντιμετωπίζει και το Βιετνάμ, επίσης μεγάλος παραγωγός καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε ετήσια βάση, το ποσοστό αύξησης της χρηματιστηριακής τιμής έχει φτάσει πλέον στο 67%.

Στη χονδρική οι τιμές του καφέ έχουν αυξηθεί κατά 40%-45% στην ποικιλία Arabica και κατά 65% στην ποικιλία Robusta, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται σταδιακά τα αποθέματα. Αν και οι εταιρείες ανέμεναν μείωση των τιμών για να προχωρήσουν στην αγορά νέων ποσοτήτων, αυτό δε συνέβη. Έτσι, οι καταναλωτές είναι πλέον πολύ πιθανό να δουν σημαντικές ανατιμήσεις στο ράφι του supermarket.

Ο εσπρέσο σε κάψουλες (στη συσκευασία των 10 τεμαχίων) από τα 5 ευρώ αναμένεται να σκαρφαλώσει στα 6 ευρώ και ο αλεσμένος εσπρέσο (στη συσκευασία των 250 γραμμαρίων) από τα 6 στα 7,2 ευρώ. Αντίστοιχα, ο ελληνικός καφές (η συσκευασία των 194 γραμμαρίων) από τα 3,9 ευρώ εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 4,7 ευρώ, ενώ ο στιγμιαίος στη συσκευασία των 200 γραμμαρίων, από τα 8,5 ευρώ δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 10 ευρώ.

Από την πλευρά τους, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, μετά και την επαναφορά του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ στο 24% , προαναγγέλλουν νέες αυξήσεις σε περίπτωση που ανατιμηθεί η πρώτη ύλη. Έτσι, ο εσπρέσο εκτιμάται ότι θα ανέβει από τα 3,3 στα 3,6-4 ευρώ, ο φρέντο εσπρέσο από τα 3,6 στα 4-4,3 ευρώ και ο φρέντο καπουτσίνο από τα 4 στα 4,4-4,8 ευρώ.

Πηγή: thetoc.gr