Χωρίς τέλος, μοιάζει η κόντρα των επαγγελματιών επισιτισμού και διασκέδασης με την κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με τον κλάδο δεν λαμβάνει υπόψη της στοιχειώδεις λεπτομέρειες.
Τι έχει συμβεί, όμως, μέχρι τώρα και για ποιο λόγο ο κλάδος του επισιτισμού βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση; Κατ’ αρχάς το κλείσιμο των καταστημάτων έγινε με απόφαση της κυβέρνησης. Οι επιχειρηματίες δεν είχαν κανένα περιθώριο πέρα από το να ενημερώσουν τους υπαλλήλους τους και να κλείσουν τις επιχειρήσεις.
Ενώ, οι περισσότεροι και όχι όλοι οι υπάλληλοι κατάφεραν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 800 ευρώ έως και τις 15 Μαΐου (κάποιοι ως τις 30 Απριλίου), οι περισσότεροι εργοδότες δεν εντάχθηκαν σε αντίστοιχη ρύθμιση, παρά μόνο σε αναστολές και όχι διαγραφές οφειλών, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που οι Δήμοι έδειξαν κατανόηση των προβλημάτων.
Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού, η εστίαση να ανοίξει από την 1η Ιουνίου, η αγωνία τόσο για τους επιχειρηματίες, όσο και για τους εργαζόμενους παρατείνεται, τη στιγμή μάλιστα που για πάρα πολλούς οι «αποθήκες» χρημάτων έχουν στερέψει.
Στο μεταξύ, οι περισσότερες υποχρεώσεις «τρέχουν» με τα προβλήματα να διογκώνονται αντί να μικραίνουν. Την ίδια στιγμή, ακόμα και για τη στοιχειώδη επαναλειτουργία των καταστημάτων απαιτούνται καθαρισμοί, απολυμάνσεις και προμήθειες, με τους περισσότερους προμηθευτές, πλέον, να ακολουθούν μια «σκληρή γραμμή» άμεσων πληρωμών και ακύρωσης πιστώσεων.
Όλο αυτό το μείγμα, κάθε ημέρα που περνάει γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτικό, με πολλούς επιχειρηματίες να πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να αντέξουν περισσότερους από δύο μήνες και άλλους να ακυρώνουν το άνοιγμα των επιχειρήσεων τους, αφού το κόστος επαναλειτουργίας είναι ασύμφορο.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο Σύνδεσμος Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου εξέδωσε νέα ανακοίνωση προς την κυβέρνηση, στην οποία περιγράφει τις δυσκολίες της κατάστασης. «Αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα υγειονομικά μέτρα… υπολειτουργίας μας, συνεχίζει να μένει αμέτοχη και να αδιαφορεί προκλητικά για τον κλάδο της εστίασης» αναφέρεται χαρακτηριστικά όπου και προστίθεται:
«Κανένα μέτρο στήριξης του κλάδου παρά μόνο παρότρυνση για νέα δάνεια και απαντήσεις που κοστολογούν τα αιτήματα για την επιβίωση των επιχειρήσεων μας
Κύριοι εμείς και πλάτη βάλαμε και αλληλεγγύη δείξαμε και ατομική αλλά και συλλογική ευθύνη επιδείξαμε. Εισπράττουμε άρνηση, αδιαφορία και την οργή των συναδέλφων του κλάδου καθώς και την αγωνία των εργαζομένων μας.
Η δημόσια υγεία θα προστατευτεί με όλα τα μέσα, το ίδιο όμως θα κάνουμε και για την επιβίωση του κλάδου. Η εστίαση δεν επαιτεί. Απαιτεί τη στήριξη δίκαια και ισότιμα με όλη την ελληνική οικονομία, σταματήστε να ρισκάρετε τις ζωές μας».