οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και την εστίαση

Με αρνητικά self test θα πρέπει να προσέρχονται από τη Δευτέρα στις θέσεις τους, όλοι οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν ανοικτές.

Η απόφαση της κυβέρνησης ήταν σαφής κι εκτιμάται ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού, διασφαλίζοντας σε γενικές γραμμές τη δημόσια υγεία. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού δεν αρνούνται το συγκεκριμένο μέτρο και μάλιστα θεωρούν ότι μπορεί να λειτουργήσει «προστατευτικά» για τους ίδιους, όχι μόνο σε επίπεδο υγειονομικό, αλλά και σε επίπεδο δικαιωμάτων, αφού έμμεσα με την εφαρμογή του προστατεύεται και η «μαύρη εργασία».

Τονίζουν ωστόσο, πως αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εστίαση, καθώς υπάρχουν πολύ περισσότερα ζητήματα και θέματα, τα οποία παραμένουν άλυτα.

O Μιχάλης Ριζικιανάκης

«Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, ό,τι έπρεπε να έχουν κάνει κι ό,τι οφείλουν να κάνουν, θα το πράξουν στο πλαίσιο τήρησης της νομιμότητας» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού Μιχάλης Ριζικιανάκης για να προσθέσει:

«Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη κάνει τα απαραίτητα σεμινάρια COVID,  αναμένουν καρτερικά είτε ευρισκόμενοι σε αναστολή, είτε παίρνοντας τα επιδόματα ανεργίας και θα κάνουν και τα τεστ εφόσον αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την δουλειά τους. Η Πολιτεία όμως στην ουσία τι κάνει;».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Ριζικιανάκης, ενώ έχει γίνει γνωστό πως από τα μέσα Μαΐου η εστίαση θα ανοίξει μαζί με τον Τουρισμό δεν έχουν γίνει γνωστές οι προϋποθέσεις.

Την ίδια στιγμή, ενώ μόνο στο Ηράκλειο το καλοκαίρι δραστηριοποιούνται κατά μέσο όρο από 16.000 έως 18.000 εργαζόμενοι, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για τους εμβολιασμούς μιας πολύ κρίσιμης μάζας που θα βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή».

«Εμείς ως το τέλος Απρίλη ξέρουμε ότι θα λάβουμε ως κλάδος επιδόματα. Από κει κι έπειτα δεν γνωρίζουμε τίποτα. Υπάρχει πιθανότητα δηλαδή εργαζόμενος που πληρώνεται τώρα με λιγότερα από 500 ευρώ με τη μορφή επιδόματος, να μείνει χωρίς χρήματα Μάιο και Ιούνιο και να πληρωθεί ξανά τον Αύγουστο για τη δουλειά που θα πιάσει τον Ιούλιο, αν τελικά καταφέρει να βρει».

Σύμφωνα με τον κ. Ριζικιανάκη, τεράστιο είναι και το ζήτημα των εμβολιασμών. Όπως αναφέρει, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τουρισμό βρίσκονται στις ηλικιακές ομάδες από 20 – 40 ετών.

«Ακούμε ότι οι πλατφόρμες εμβολιασμών για τους σαραντάρηδες θα ανοίξουν θεωρητικά τον Μάιο» υποστηρίζει διευκρινίζοντας:

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με εμβόλια των δύο δόσεων, οι σαραντάρηδες εργαζόμενοι στον τουρισμό κι επισιτισμό θα αποκτήσουν ανοσία, με βάση όσα είναι τώρα γνωστά, προς το τέλος Ιουνίου. Άρα, με τους ρυθμούς που προχωρούν οι εμβολιασμοί, το πιθανότερο σενάριο είναι, να έχουμε για μία ακόμα σεζόν ανεμβολίαστους εργαζόμενους με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι καταστροφικό και πρέπει να βρεθούν άμεσες λύσεις για το θέμα».

Κινητοποίηση

Μέσα απ’ όλες αυτές τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι στον κλάδο επισιτισμού και τουρισμού πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ζητώντας απλά τα στοιχειώδη.

Η κινητοποίηση έχει την υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, αλλά και του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης, με τον οποίο στην ουσία τα αιτήματα συνδέονται.

«Όλο αυτό το διάστημα σεβόμενοι την κατάσταση που επικρατεί, καθώς και τις υγειονομικές συνθήκες κρατήσαμε μια περισσότερο ήπια στάση διεκδικήσεων, θεωρώντας πως οι εξελίξεις θα προχωρήσουν προς όφελος όλων» αναφέρει με δηλώσεις του ο πρόεδρος των εργαζόμενων Μιχάλης Ριζικιανάκης για να προσθέσει:

«Πλέον όμως δεν μιλάμε για προβλήματα ως προς την χάραξη πολιτικής. Μιλάμε για προβλήματα επιβίωσης χιλιάδων οικογενειών και μιλάμε για σοβαρά υγειονομικά προβλήματα που θα προκύψουν αν το άνοιγμα της εστίασης δεν γίνει με όρους και κανονές».

Ειδικότερα αναφέρεται, ότι οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό διεκδικούν:

  • Καθολική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, επισιτισμό, στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, στις βιομηχανίες ζαχαρωδών, στους φούρνους, στις αλυσίδες ταχυφαγείων.
  • Όλοι στη δουλειά με όλα τα δικαιώματα.
  • Αναπλήρωση των μισθών στο 80 % των κλαδικών συμβάσεων για όλους τους συναδέλφους που θα τεθούν σε αναστολή εάν τα μέτρα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες.
  • Ανάκληση όλων των απολύσεων και απαγόρευση αυτών για το επόμενο διάστημα.

Ένταξη στα μέτρα στήριξης χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλες τις κατηγορίες εργαζόμενων του κλάδου.

Απόδοση δικαιούμενων επιδομάτων στους δικαιούχους με μονομερή δήλωση αναστολής.

  • Ρυθμίσεις για όλους σε τράπεζες, εφορίες, ΔΕΚΟ.