Ως ο μήνας με τις περισσότερες ακυρώσεις γάμων και κοινωνικών εκδηλώσεων αναμένεται να καταγραφεί ο ερχόμενος Μάιος, λόγω της τεράστιας αβεβαιότητας και έλλειψης ενημέρωσης που υπάρχει.
Κι αν για τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης έχει ήδη ανακοινωθεί πως θα ανοίξουν από τις 3 Μαΐου, δεν έχουν υπάρξει αντίστοιχες ανακοινώσεις για τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, αλλά και τους χώρους που φιλοξενούν εκδηλώσεις. Βέβαια, αν ληφθεί υπόψη ο περιορισμός λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης από τις 11.00 το βράδυ, γίνεται κατανοητό πως στην ουσία τα κέντρα εκδηλώσεων και τα κτήματα αποκλείονται δια της ατόπου απαγωγής.
Οι διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη για επαναλειτουργία των κέντρων που φιλοξενούν εκδηλώσεις μέσα στον Μάιο φαίνεται πως αποτελεί «κενό γράμμα», αφού, όπως υποστηρίζουν όλοι οι επαγγελματίες του χώρου, δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση για το τι θα συμβεί με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Όπως άλλωστε έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, δεν αναμένεται κανένα ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας πριν από τις 15 Μαΐου.
Ακόμα όμως κι αν ο υπουργός ανακοινώσει την επαναλειτουργία των συγκεκριμένων κέντρων μέσα στον Μάιο, θα είναι σχεδόν απίθανο να πραγματοποιηθεί εκδήλωση, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσει να υπάρξει ένας άμεσος συντονισμός επαγγελματιών κι ενδιαφερόμενων προκειμένου να υλοποιηθεί εκδήλωση μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών.
Γι’ αυτό άλλωστε και είχε ζητηθεί από την κυβέρνηση να υπάρξουν σαφείς όροι σε σχέση με το άνοιγμα του συγκεκριμένου κλάδου, καθώς και ενημέρωση ένα δίμηνο πριν για να μπορέσει να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία. Κι αν αυτή η «απαίτηση» μοιάζει υπερβολική, φαίνεται τελικά πως δεν είναι, αφού όπως τονίζουν επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κοινωνικών εκδηλώσεων, στην Κύπρο είναι ήδη γνωστοί οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων για τους επόμενους μήνες.
Όλη αυτή η καθυστέρηση και η αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σαφείς δεσμεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, έχει δημιουργήσει ειδικά στην Κρήτη, μια άνευ προηγούμενου αναταραχή, καθώς οι γάμοι προγραμματίζονται έως και δύο έτη πριν. Την ίδια στιγμή, αυτή η συνθήκη έχει οδηγήσει στην παρακμή και σε πολλές περιπτώσεις στον μαρασμό μια σειρά από κλάδους, οι οποίοι εδώ και δεκαετίες επιβιώνουν στηριζόμενοι στους γάμους και τις βαπτίσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι διαφορετικές ειδικότητες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τους γάμους και τις βαπτίσεις υπολογίζονται σε περισσότερες από 70, με πολλές από αυτές να στηρίζουν τη συνολική επιβίωσή τους αποκλειστικά σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Πέραν αυτών των ειδικοτήτων ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από άλλοι κλάδοι, όπως για παράδειγμα αρτοποιοί, ζαχαροπλάστες, κτηνοτρόφοι, οινοποιοί, αγρότες και ανθοπώλες, οι οποίοι αν και δεν είχαν βασικά εισοδήματα από τους γάμους, στήριζαν σημαντικό μέρος των εσόδων τους σε αυτούς.
Στην Κρήτη μάλιστα υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και οινοποιεία, που έχουν αποκλειστικές συνεργασίες με κέντρα εκδηλώσεων, γεγονός που συνεπάγεται τεράστια οικονομική ζημιά.
Πέραν ασφαλώς από τους κλάδους που έχουν απ’ ευθείας συσχέτιση με τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τόσο οι γάμοι όσο και οι βαπτίσεις αποτελούν βασικό μοχλό κίνησης του λιανεμπορίου, αλλά και εν γένει του χρήματος, από την άποψη ότι πολλές και μεγάλες κατά κανόνα, οικιακές επενδύσεις στηρίζονται στους γάμους.
Το όλο θέμα φαίνεται πως έχει υποβαθμιστεί από την κυβέρνηση, η οποία δεν δείχνει ούτε να κατανοεί τις προεκτάσεις του σε επίπεδο Κρήτης, αλλά ούτε και να αντιλαμβάνεται τα γενικότερα κοινωνικά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.