Περισσότερες από 4.500 αιτήσεις έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα από ιδιώτες και επιχειρήσεις της χώρας προκειμένου να ενταχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες όπως δήλωσε σήμερα στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Φώτης Κουρμούσης.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την διαδικασία 950 υποθέσεις, οι υπόλοιπες βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας ενώ τους τελευταίους δύο μήνες μετά και την απλούστευση στην κατάθεση των δικαιολογητικών έχουν ξεκινήσει να «χτίζουν» την αίτησή τους πάνω από 50.000 ατομικές επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιώτες από όλη την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη και έχει απλουστευθεί, και σε αυτήν κάθε μέρα υποβάλουν ενδιαφέρον για ένταξη όλο και περισσότεροι ιδιώτες.
Με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, η προθεσμία για υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2018 ωστόσο ο κ. Κουρμούσης επεσήμανε ότι με τη λήξη του κάθε νόμου γίνεται η αξιολόγηση και στη συνέχεια αποφασίζεται για το αν θα συνεχιστεί.
Ερωτηθείς για το ύψος των ιδιωτικών χρεών σε όλη την Ελλάδα ανέφερε ότι προς την Εφορία είναι περίπου 100 δισεκ. ευρώ, προς τα Ασφαλιστικά ταμεία περίπου 30 δισεκ. ευρώ και προς στις Τράπεζες περίπου στα 85 δισεκ. ευρώ καθώς όπως υποστήριξε, έχουν μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Παράλληλα υπάρχει και το άγνωστο κομμάτι του ιδιωτικού χρέους δηλαδή το τι χρωστά ο ένας προς τον άλλο. Η διαδικασία για ένταξη ιδιωτών στον εξωδικαστικό μηχανισμό γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Όπως εξήγησε ο κ. Κουρμούσης, «με την υποβολή της αίτησης αυτομάτως προστατεύεται τόσο η επιχείρηση, όσο και ο επιχειρηματίας από κατασχέσεις των λογαριασμών και από πλειστηριασμούς ακινήτων. Στη συνέχεια, μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη τους προς το Δημόσιο σε έως 120 δόσεις με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και τα χρέη προς τις Τράπεζες, δηλαδή τα “κόκκινα” δάνεια, σε έως 20 χρόνια και με διαγραφή των επανοτοκίων».
Η εκδήλωση έγινε παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, που χαρακτήρισε τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ως διαδικασία με υψηλές προσδοκίες καθώς, όπως είπε, διευκολύνει επαγγελματίες μικρομεσαίους και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. «Είναι μια διαδικασία που μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.