Την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος κ.Σταθάκη για το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ οίκον ΙΙ” ζητά ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ Γ.Χαρωνίτης μετά την εμφραγματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόσο σε σχέση με την ανάδειξη των δικαιούχων όσο και με την ταχύτατη εξάντληση των διατιθέμενων ποσών. Οι αιτήσεις είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τα διατιθέμενα κονδύλια που φαίνεται να καλύπτουν μόλις 1291 αιτήσεις, και όλοι οι υπόλοιποι είναι δικαιούχοι.
Στην επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ επισημαίνει αφενός τα προβλήματα που έχουν προκύψει και αφετέρου ζητά την αύξηση των διατιθέμενων πόρων για το πρόγραμμα, ώστε να μπορούν να διορθωθούν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων χωρίς ακύρωση της αίτησής τους και να θεωρηθούν ως οριστικά υποβληθείσες όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν αλλά δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία λόγω τεχνικών προβλημάτων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Αναλυτικά στο κείμενο της επιστολής του προέδρου του Επιμελητηρίου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «από τις πρώτες κιόλας ώρες εφαρμογής του προγράμματος διαπιστώθηκαν προβλήματα και δυσλειτουργίες, καθώς τα κριτήρια αξιολόγησης δεν οδηγούσαν σε απόλυτη κατάταξη των αιτήσεων βάσει αντικειμενικών στοιχείων αλλά βάσει σειράς προτεραιότητας.
Έτσι, αν και καταγράφεται στα θετικά του προγράμματος η άμεση δέσμευση του ποσού επιδότησης για κάθε αίτηση, λόγω των περιορισμένων πόρων που διατέθηκαν, το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ηλεκτρονικός «συνωστισμός» μέχρι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και μηχανικοί, περιμένοντας ώρες πάνω από το πληκτρολόγιο, να καταφέρουν να ενταχθούν ή να εντάξουν τους πελάτες τους.
Με γνώμονα λοιπόν τα παραπάνω προβλήματα, αλλά συγχρόνως αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητά του σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών του ήδη γερασμένου κτηριακού αποθέματος στη χώρα μας, που αδυνατεί να ανανεωθεί με ιδίους πόρους των ιδιοκτητών, καθώς και τη γενικότερη οικονομική «ανάσα» που προσδίδει στα οικοδομικά επαγγέλματα, θεωρούμε ότι πρέπει να εξεταστεί άμεσα τουλάχιστον ο τριπλασιασμός του συνολικού ποσού που έχει διατεθεί για το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ» ανά Περιφέρεια, είτε από ευρωπαϊκούς ή κι από εθνικούς πόρους αν χρειαστεί.
Επίσης, να εξεταστεί η δυνατότητα υποβολής πρόσθετων στοιχείων ή διορθώσεων σε υποβληθείσες δηλώσεις, χωρίς την ακύρωση της αίτησης, και τέλος να αποκατασταθούν άμεσα και να θεωρηθούν οριστικά υποβληθείσες, οι δηλώσεις πολιτών, οι οποίοι αδικήθηκαν χωρίς να μπορούν είτε να υποβάλουν είτε να ολοκληρώσουν την αίτησή τους για υπαγωγή στο πρόγραμμα, λόγω τεχνικών προβλημάτων και στρεβλώσεων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Ελπίζουμε τα αιτήματά μας αυτά να γίνουν αποδεκτά ώστε η συνέχιση του προγράμματος να είναι ομαλή και δικαιότερη για κάθε ενδιαφερόμενο».