Τα ειδικά πράσινα τιμολόγια, τα οποία θεσμοθετήθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να μεταπέσουν από την 1η Ιανουαρίου που η αγορά μπήκε στο νέο καθεστώς με τα πολύχρωμα τιμολόγια, όσοι καταναλωτές δεν επέλεξαν άλλο τύπο τιμολογίου, δηλαδή κυμαινόμενο (κίτρινο) και σταθερό (μπλε), οδεύουν προς τη λήξη τους. Και στο υπουργείο Ενέργειας εξετάζονται διάφορα σενάρια, για το τι θα ισχύσει, όπως γράφει το iEnergeia.gr.
Η στροφή προς τα σταθερά τιμολόγια αποτελεί μια εναλλακτική ωστόσο το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας συναντά αντιδράσεις από τους προμηθευτές, παρά το γεγονός ότι και οι ίδιοι προωθούν τις σταθερές συμβάσεις. Η στροφή στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος αναδεικνύεται πλέον ως η λύση για την αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί αγορά ηλεκτρισμού. Οι καταναλωτές οικιακοί αλλά και επιχειρήσεις, έχουν κληθεί από την αρχή του χρόνου να παρακολουθούν την πορεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και να επιλέγουν το πλέον κατάλληλο γι΄ αυτούς τιμολόγιο, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι δύσκολο.
Εξάλλου και σε πολιτικό επίπεδο ο υπουργούς Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μετά τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι με τη νέα έκρηξη των τιμών του ρεύματος φαίνεται ότι έχει κάνει στροφή στη ρητορική του. Μέχρι πρόσφατα ο υπουργός απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με τις υψηλές τιμές ενέργειας αναφερόμενος στο δικαίωμα του καταναλωτή να αλλάζει προμηθευτή ρεύματος. Τώρα, όμως η συζήτηση εστιάζεται στα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα σταθερά τιμολόγια.
Πάντως, όπως είπε χθες ο υπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη «θα πρέπει να περιμένουμε ενάμιση μήνα για να δούμε τι θα γίνει με τα πράσινα τιμολόγια. Θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες πώς θα αντιμετωπίσουμε τη λήξη του πράσινου τιμολογίου στο τέλος του έτους».
Εκανε λόγο και για αλλαγές που θα φέρει η είσοδος των πορτοκαλί τιμολογίων τα οποία προς το παρόν αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις και αυτό γιατί σήμερα τηλεμετρητές, πέραν της Υψηλής Τάσης, διαθέτουν περίπου 600.000 συνδέσεις κυρίως στη Μέση Τάση και ορισμένοι επαγγελματικοί πελάτες στη Χαμηλή Τάση στα 25 KVA.
Ο τηλεμετρητής και η δυναμική τιμολόγηση δίνουν στον καταναλωτή την ευχέρεια να “βλέπει” τη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρική αγορά και να προσαρμόζει ανάλογα την κατανάλωσή του, αν βέβαια μπορεί να προσαρμόσει ανάλογα και τη χρήση του ρεύματος. Η τιμολόγηση μπορεί να γίνεται με βάση τις τιμές χονδρικής ανά 15λεπτο, ανά 30 λεπτά ή ανά ώρα, με τους περισσότερους εκπροσώπους εταιριών προμήθειας να προτιμούν την ανά ώρα τιμολόγηση.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, πέραν των 600.000 τηλεμετρητών που ήδη είναι εγκατεστημένοι, ως το τέλος του χρόνου θα έχουν τοποθετηθεί επιπλέον 50.000, ενώ το 2025 στόχος είναι να εγκατασταθούν ακόμα 300.000 μετρητές. Δεδομένου δε ότι οι περισσότερες καταναλώσεις, που διαθέτουν σήμερα τηλεμέτρηση συν αυτές που θα προστεθούν τον επόμενο χρόνο αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια, εκτιμάται ότι το 55-60% της κατανάλωσης ρεύματος θα μπορούσε να ενταχθεί στη δυναμική τιμολόγηση ως το τέλος του 2025.
Σε ό,τι αφορά τα νυχτερινά τιμολόγια, με τον αριθμό τους να περιορίζεται περί το 1,5 εκατ. μετρητές, θα υπάρχουν δύο ζώνες τιμολόγησης. Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα απομεινάρι του παλιού ηλεκτρικού συστήματος όπου υπήρχε το νυχτερινό τιμολόγιο. Όμως τώρα το βράδυ είναι πιο ακριβή η τιμή του ρεύματος, και το μεσημέρι η πιο φθηνή λόγω των φωτοβολταϊκών. Άρα έχει νόημα να μεταφέρουμε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η πιο φθηνή τιμή, δηλαδή το μεσημέρι. Αντί να έχουμε νυχτερινό τιμολόγιο, θα πάμε σε δύο ζώνες, μία τα μεσημέρια και μία όλο το Σαββατοκύριακο. Η βασική ώρα που έχουμε φθηνές τιμές είναι από τις 10:00 μέχρι τις 15:00. Το Σαββατοκύριακο υπάρχει χαμηλή ζήτηση». Ειδικότερα, σε σχέση με το νυχτερινό τιμολόγιο που υπήρχε μέχρι τώρα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε πως «το παλιό νυχτερινό τιμολόγιο δεν είχε πια οικονομικό υπόβαθρο, δεν εξοικονομούσαμε τίποτα δηλαδή πλέον. Η χονδρική τιμή τα πρωινά και τα Σαββατοκύριακα είναι πολύ φθηνότερη. Η φθηνή ζώνη θα είναι τα μεσημέρια και πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο».