«κόκκινα» δάνεια

Την πρώτη έκθεση προόδου στο ζήτημα της αντιμετώπισης των υπερχεωμένων νοικοκυριών παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την έκθεση, από τον Ιούλιο 2019 έως το Φεβρουάριο 2020 ρυθμίστηκαν επιτυχώς, τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις 186.986 δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 11,2 δισ. ευρώ.

Aπό τα στοιχεία προκύπτει ότι αυξάνονται καθημερινά οι αιτήσεις που υποβάλλουν οι πολίτες στην πλατφόρμα για την προστασία της α΄ κατοικίας φτάνοντας τις 2.509 στο τέλος Φεβρουαρίου από 1.368 στο τέλος του 2019.

Όσον αφορά τις προτάσεις ρύθμισης που έχουν υποβληθεί από τις τράπεζες προς τους δανειολήπτες, μέσω της πλατφόρμας, παρατηρήθηκε αύξηση το Φεβρουάριο κατά 45%, σε σχέση με τον Ιανουάριο. Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις αυτές έχουν υπερδιπλασιαστεί από το τέλος του έτους, φτάνοντας τις 996 στο τέλος Φεβρουαρίου από 402 που ήταν στο τέλος του 2019.

Έως το τέλος του προηγούμενου μήνα, 481 δανειολήπτες (208 περισσότεροι από τον Ιανουάριο) έχουν ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις που τους έχουν γίνει από τις τράπεζες και έχουν διασώσει την κύρια κατοικία τους, ενώ οι υπόλοιποι 515 έχουν προθεσμία ενός μηνός για να αποδεχθούν την πρόταση της τράπεζας.

Μέχρι σήμερα, έχει εγκριθεί κρατική επιδότηση, μέχρι την συνολική εξόφληση των δόσεων αποπληρωμής  των δανείων που ρυθμίστηκαν, ύψους 7 εκατ. ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών σε δάνεια ύψους 5,2 εκατ. ευρώ.

“Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει απρόσκοπτα και αδιάλειπτα την προσπάθειά του για την αντιμετώπιση του μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού ζητήματος της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.’’τονίζεται σε ανακοίνωση.

Προς αυτή την κατεύθυνση, προέβη αυτή την εβδομάδα σε τέσσερις στοχευμένες ενέργειες:

1ον. Απέστειλε επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τις τράπεζες, τον ειδικό εκκαθαριστή PQH καθώς και το σύνολο των αδειοδοτημένων εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, την Τετάρτη 04 Μαρτίου 2020, με την οποία αιτείται την παροχή πληροφόρησης αναφορικά με το δυνητικό αριθμό των δανειοληπτών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το πλαίσιο ρύθμισης που παρέχει ο νόμος 4605/2019.

Παράλληλα, ζητείται να προβούν σε άμεση ενημέρωση των δανειοληπτών, που δεν έχουν μέχρι στιγμής ρυθμίσει τις δανειακές υποχρεώσεις τους από δάνεια με υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία, προκειμένου να λάβουν γνώση όλων των δυνατοτήτων ρύθμισης που τους παρέχονται μέσω των υφιστάμενων θεσμικών πλαισίων.

2ον. Πραγματοποίησε συνάντηση με την Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών, την Τετάρτη 04 Μαρτίου 2020, κατά την οποία συζητήθηκε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ζητήθηκε η κατάθεση προτάσεων και απόψεων για την αποτελεσματικότερη διευθέτηση του ζητήματος.

3ον. Πραγματοποίησε, εκ νέου, σύσκεψη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Ένωση Αδειοδοτημένων Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, την Πέμπτη 05 Μαρτίου 2020, κατά την οποία ενημερώθηκε ότι οι τράπεζες και οι  εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις συνεχίζουν εντατικά τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

4ον. Παρουσιάζει σήμερα μέσω της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, την 1η Έκθεση Προόδου, στην οποία καταγράφονται συγκεντρωτικά στοιχεία και δράσεις για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.