επιταγές

Δεν έφθαναν στο λιανεμπόριο τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλο αυτό το διάστημα με την πανδημία, υπάρχουν και τα ζητήματα αποπληρωμής επιταγών.

Σε μια περίοδο που όλοι οι επιχειρηματίες καλούνται να βρουν ένα βηματισμό, ενώ οι αποφάσεις της κυβέρνησης αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα, οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες τρέχουν, ενώ είναι προφανές πως ρευστότητα δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει, με δεδομένο το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι η υγεία είναι πάνω από την οικονομία για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.

Η μετάθεση του προβλήματος από πλευράς της κυβέρνησης δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του θέματος, αφού όταν οι επιχειρηματίες θα κληθούν τελικά να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, εφόσον έχουν καταφέρει να επιβιώσουν μέσα σε ένα ετήσιο σχεδόν περιβάλλον αβεβαιότητας και κλειστών επιχειρήσεων, θα έχουν συσσωρεύσει σε τέτοιο βαθμό χρέη που δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τις παλαιότερες οφειλές τους.

Όλα αυτά τα δεδομένα είναι γνωστά στην κυβέρνηση στον υπερθετικό μάλιστα βαθμό, ωστόσο προς το παρόν επιλέγει να μην τα αγγίζει και να μην τα θίγει, επιλέγοντας προφανώς τη λογική του «ένα θέμα τη φορά».

Παρ’ όλα αυτά το θέμα παραμένει τεράστιο για τους επιχειρηματίες, αφού η αποπληρωμή των χρεών τους φαίνεται πως όχι μόνο δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί άμεσα, αλλά ενδεχομένως να μην μπορέσει να πραγματοποιηθεί καν, όταν πολλές επιχειρήσεις ήδη έχουν έρθει αντιμέτωπες με το φόβο μιας άτακτης χρεοκοπίας.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, έχει αναδείξει από την αρχή το συγκεκριμένο πρόβλημα, έχοντας παράλληλα τονίσει όλες τις πτυχές του. Στο θέμα μάλιστα επανέρχεται για μία ακόμα φορά με επιστολή της προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ελπίδα ότι ίσως αυτή τη φορά υπάρξει κάτι διαφορετικό πέραν από τη στάση της απαξίωσης που τηρείται μέχρι τώρα.

«Οι επιταγές αντιστοιχούν, είτε σε πωλήσεις προϊόντων, είτε σε υπηρεσίες που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί. Οι εκδότες των επιταγών αυτών, έχουν λάβει τα παραπάνω και τώρα είναι πλέον κεφάλαιο» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο το οποίο και κοινοποιείται στον πρωθυπουργό, όπου και προστίθεται:

«Βεβαίως, τα καταστροφικά αυτά γεγονότα που βιώνουμε, τους δημιούργησαν προβλήματα ρευστότητας, αλλά τα μέτρα στήριξης του κράτους, που αναφέραμε προηγουμένως, δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αποπληρωμή των επιταγών.

Αυτό έχει σαν επακόλουθο, οι κομιστές των επιταγών είτε από τον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, είτε από τον βιοτεχνικό κλάδο, είτε από τον κλάδο της μεταποίησης κτλ, με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών, να έχουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις  αποτελούν  πάνω από  το 60%,  της οικονομικής δραστηριότητας.

Έπρεπε λοιπόν με κάποιο τρόπο τα βοηθήματα όπως αναστολές εργασίας, ΤΕΠΙΧ, δάνεια με 80-20%, επιστρεπτέες επιστροφές που είχαν στόχο να πληρωθούν υποχρεώσεις, να δίνονται στοχευμένα  και όχι όπως προηγούμενα, που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους εκδότες των επιταγών για την κάλυψη τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους κομιστές και να διαλύεται ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας».

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ζητά για πολλοστή φορά την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να υπάρξει μια οριστική λύση στο θέμα, αλλά και μια ουσιαστική στήριξη σε έναν κλάδο που στενάζει.