ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Υπέρ ενός προληπτικού προγράμματος στήριξης της Ελλάδος μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης του ESM τάχθηκε εκ νέου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Κατά την ομιλία του στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ ο κ. Στουρνάρας ζήτησε να μην δαιμονοποιείται μία τέτοια επιλογή, η οποία, όπως σημείωσε, «θα δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος».

Εξάλλου, με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται «η διατήρηση της “παρέκκλισης” (waiver) για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα προκειμένου αυτά να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος μέχρις ότου η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική πιστοληπτική διαβάθμιση».

Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, «η συσσώρευση ταμειακών διαθεσίμων συνεπάγεται άμεσα πρόσθετο δανεισμό, ο οποίος επιβαρύνει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους».

Ο κ. Στουρνάρας, παράλληλα, ζητεί τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επανέλθει με τρόπο διατηρήσιμο η εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Για να επιτύχει η Ελλάδα την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκούς όρους, πρέπει να εμπεδώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και να διαβεβαιώσει ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν θα διολισθήσει εκ νέου σε λάθος κατεύθυνση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας υπενθυμίζει ότι και μετά το πέρας του τρίτου προγράμματος θα συνεχιστεί η εποπτεία στη χώρα απ’ τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (μέχρι την αποπληρωμή του 75% των δανείων) και «γίνεται επομένως φανερό ότι η ομαλή έξοδος της Ελλάδος από το πρόγραμμα και η επιτυχής πορεία της στη νέα, μετά την κρίση, ευρωπαϊκή κανονικότητα συνεπάγονται δεσμεύσεις για τη διασφάλιση των μέχρι σήμερα επιτευγμάτων, την άσκηση συνετής οικονομικής πολιτικής μετά το πρόγραμμα και τη συνέχιση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μέχρι την ολοκλήρωσή τους».

Ο διοικητής της ΤτΕ ζητεί παράλληλα να γίνουν πιο γρήγορες κινήσεις απ’ τους πιστωτές για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Η οικονομία

Το 2017 ήταν έτος επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη μετά από πολυετή περίοδο ύφεσης, με εξαίρεση το 2014. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,6% το 2017 και προβλέπεται να ενισχυθεί σε 2,4% και 2,5% το 2018 και το 2019 αντίστοιχα. Υπάρχουν επομένως βάσιμες ενδείξεις ότι μετά από μια μακρόχρονη και εξαιρετικά επώδυνη οικονομική προσαρμογή, εμπεδώνεται μια αναπτυξιακή δυναμική, που προσδιορίστηκε τόσο από τις ευνοϊκές εγχώριες εξελίξεις όσο και από την καλή ευρωπαϊκή συγκυρία, τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ ΕΛΛ +0,60%.

Φορολογική κόπωση

Όπως δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για το 2017 προέρχεται κυρίως από την αύξηση των εσόδων παρελθόντων οικονομικών ετών (κατασχέσεις, πρόσθετοι φόροι από οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, ρυθμίσεις οφειλών), που συνδέεται πρωτίστως με συγκυριακούς λόγους, αλλά και από τη μείωση των δημόσιων δαπανών.

Αντίθετα, η αύξηση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους είναι οριακή, παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την επιβολή νέων φόρων. Αυτό επιβεβαιώνει την άποψη για φορολογική κόπωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και υποδηλώνει την αναγκαιότητα αλλαγής του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής.

Μεταβίβαση  «κόκκινων» δανείων

Τη σύσταση ενός ή περισσότερων κεντρικών φορέων, στους οποίους θα μεταβιβαστούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρότεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «μετά τη δημοσίευση σχετικών κατευθύνσεων από την Κομισιόν θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε έναν ή περισσότερους κεντρικούς φορείς που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για τον σκοπό αυτό».

Διαφωνία

Τη διαφωνία της κυβέρνησης από την άποψη που διατυπώνεται στη φετινή Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με το «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» εξέφρασε γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΤτΕ.

Στην ομιλία του, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό δίχτυ ασφαλείας που θα πείθει ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες συγκυριακές αντιξοότητες«.

Ομως, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Συμπληρωματικά θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο ενός προληπτικού προγράμματος στήριξης».