Σκληρή μάχη θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση για να περάσει την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Και αν τα καταφέρει, όπως διαφαίνεται από τις πληροφορίες του Capital.gr για τη διαπραγμάτευση, αυτό θα γίνει με πολλές ασφαλιστικές δικλίδες που θα περιορίζουν την τελική περίμετρο των εισαχθέντων.
Με ορίζοντα το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου για την οριστική διαμόρφωση του διάδοχου πλαισίου του νόμου Κατσέλη, η διαπραγμάτευση των επομένων ημερών έχει ως επίκεντρο τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.
Πρόκειται για διαπραγμάτευση διόλου εύκολη, αφού οι “θεσμοί” εμφανίζονται αρνητικοί στο να συμπεριληφθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια στο νέο καθεστώς προστασίας και είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι για την ενδεχόμενη προεκλογική εκμετάλλευση μιας τέτοιας προοπτικής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι “θεσμοί” εκτιμούν ότι η συμμετοχή και των επιχειρηματικών δανείων στην ομπρέλα του νέου προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία, θα μπορούσε, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να “ξεχειλώσει” την περίμετρο όσων θα μπορούν να καταφύγουν στον νέο νόμο. Θεωρούν έτσι ότι είναι λάθος της κυβέρνησης να δεσμεύεται πως θα συμπεριλάβει και τα επιχειρηματικά δάνεια στο διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, διευρύνοντας σημαντικά το πεδίο αναφοράς του.
Η μεγάλη ένσταση των “θεσμών” έγκειται στο ότι αμφισβητούν τη δυνατότητα αντικειμενικής αξιολόγησης των επαγγελματιών που θα αιτηθούν την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, όχι για στεγαστικό, αλλά για επιχειρηματικό δάνειο. Και η ένσταση αυτή “πατάει” στα φορολογικά στοιχεία που δείχνουν μεγάλη μάζα επιτηδευματιών να δηλώνει ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 7.000 ευρώ.
Η εικόνα αυτή κάνει τους “θεσμούς” εκ προοιμίου καχύποπτους και ανήσυχους ότι η ένταξη των επιχειρηματικών δανείων θα κινδύνευε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας που θα άνοιγε σαν ακορντεόν.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συμβιβασμός, αντί της απόρριψης συμμετοχής των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας, θα επιτευχθεί για μικρότερο ποσό οφειλών και μικρότερο εύρος οφειλετών και υπό τον όρο ότι οι τελευταίοι δεν θα έχουν και άλλη επιχειρηματική/εμπορική δραστηριότητα ή συμμετοχή σε άλλα εμπορικά σχήματα.
Ανοιχτό είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ενδεχόμενο οι “θεσμοί” να κάνουν πίσω στη μείωση των ορίων που προβλέπονται για τα περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής σε προστασία, προκειμένου να πιέσουν για τη μη ένταξη των επιχειρηματικών δανείων.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έχει παρουσιάσει στους “θεσμούς” η κυβέρνηση, προστασία της πρώτης κατοικίας λαμβάνει ένας οφειλέτης αν οι καταθέσεις που έχει δεν είναι υψηλότερες από το 50% της οφειλής του και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν υπερβαίνει το 200% της οφειλής του. Οι “θεσμοί” έχουν πιέσει για σημαντική μείωση των ορίων, έως και στο 50%, των σημερινών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα δάνεια των μικροεπαγγελματιών ανέρχονται σε 2,678 δισ. ευρώ και αφορούν 48.790 άτομα που έχουν δανεισμό έως 250.000 ευρώ. Από τη συνολική πίτα των 2,678 δισ. ευρώ επαγγελματικών δανείων, το 1,5 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε 39.000 επαγγελματίες που έχουν δανειστεί έως 100.000 ευρώ. Δάνειο μέχρι 150.000 ευρώ έχουν 43.000 άτομα και η κατηγορία αυτή καλύπτει τα 2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2,678 δισ. ευρώ επαγγελματικών δανείων που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη.