«Μια διαφορετική κουλτούρα γύρω από την αποτυχία» ήταν το σύνθημα που κατάφερε να προσελκύσει πολύ κόσμο στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, το βράδυ του Σαββάτου, 2 Φεβρουαρίου. Σχεδόν 200 άτομα παρευρέθηκαν στο 5ο κατά σειρά Fuckup Nights Heraklion το οποίο κάθε χρόνο διοργανώνεται από τον Οργανισμό Βizrupt, προκειμένου να “γιορτάσουν” τις αποτυχίες τους, να αντιληφθούν τους λόγους που η αποτυχία αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα σε συνδυασμό με έξυπνες δράσεις που θα τους ωφελήσει στο μέλλον και να μάθουν να μετατρέπουν μια αποτυχία σε επιτυχία. Γιατί, όπως λένε και στο Fuckup Nights, «τι αξία θα είχε η επιτυχία χωρίς την αποτυχία;».
Το Fuckup Nights είναι ένα παγκόσμιο κίνημα το οποίο «γεννήθηκε» στην πόλη του Μεξικού το 2012 και έχει εξαπλωθεί σε παραπάνω από 80 χώρες και κατ’ επέκταση σε πάνω από 300 πόλεις. Πρόκειται για το πιο ενεργό, καινοτόμο και δημιουργικό κίνημα στον πλανήτη κατά το οποίο πλήθος ατόμων έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν «ανοιχτά», χωρίς ταμπού και δισταγμούς για ένα φαινόμενο που μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζεται ασυναίσθητα και ασυνείδητα με σκληρή κριτική και αυτοκριτική.
Σε κάθε συνάντηση παρευρίσκονται 3 ή 4 ομιλητές όπου μοιράζονται με το κοινό ιστορίες σχετικά με τις επαγγελματικές αποτυχίες τους, χρησιμοποιώντας 10 εικόνες μέσα σε διάστημα 7 λεπτών. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να “ξεκλειδώσει” τους επαγγελματίες κάθε κλάδου, να δείξει πώς να μοιραζόμαστε όλοι τα λάθη μας, να μάθουν κι άλλοι άνθρωποι από αυτά και τελικά να απομυθοποιήσουμε τη «δαιμονοποιημένη» έννοια της αποτυχίας.
Στο συγκεκριμένο event που πραγματοποιήθηκε παρουσιαστής ήταν ο Ανδρέας Ζαχαριουδάκης, ο οποίος έδωσε το δικό του ρεσιτάλ “ερμηνείας” και ενθουσίασε το κοινό. Ενώ, έκπληξη αποτέλεσε η στιγμή που κάλεσε στη σκηνή το μουσικό σχήμα Loopia Band, όπου μέσα από μια ιδιαίτερη παράσταση που παρουσίασαν, έδειξαν στο κοινό, ότι τελικά η αποτυχία είναι κάτι σχετικό, και εξαρτάται από το πλαίσιο το οποίο ο καθένας μας ορίζει.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν η Zαχαρένια Ατζιτζικάκη, VP of Design στην εταιρεία Workable, η οποία μίλησε για όλες τις αποτυχημένες δράσεις που έκανε κατά τη μετάβασ;h της από απλό στέλεχος σε manager μιας ομάδας, τις ιδιαιτερότητες και παγίδες που έχει μια τέτοια μετάβαση και πώς τη διαχειρίστηκε.
Ένας άλλος ομιλητής, ο Στέλιος Ηλιάκης, General Manager στην εταιρεία Sleed & Partner της Uni.fund, διηγήθηκε πώς εν μία νυκτί έχασε συμβόλαιο με πελάτη που αντιστοιχούσε στο 90% του τζίρου της εταιρείας του! Επίσης, αναφέρθηκε στον τρόπο που το ξεπέρασε και πως σήμερα έχει φτάσει να ηγείται μία ομάδα 57 ατόμων.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Τσικνάκης, CEO στην εταιρεία Cosmos sport, εξιστόρησε τις αποτυχίες του πατέρα του, ιδρυτή του Cosmos Sport, και πώς αυτές αποτέλεσαν εφόδια για την εξέλιξη του ίδιου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά : «Πρέπει να χρησιμοποιούμε τις αποτυχίες των άλλων ως μαθήματα για τη δική μας πορεία».
Η βραδιά έκλεισε με διάφορα εδέσματα που υπήρχαν για να πλαισιώσουν ευχάριστα τις συζητήσεις που ακολούθησαν μετά τις ομιλίες σε πιο φιλικό κλίμα. Για όσους αναζητούν τρόπους διαχείρισης μιας αποτυχίας, πώς να δρουν για να επιφέρουν τη διόρθωση και αλλαγή του αποτελέσματος, αλλά και την επιτυχία στην εξέλιξη της ζωής τους, το επόμενο Fuckup Nights Heraklion θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου.