Με σκοπό τη στήριξη τόσο της ερευνητικής κοινότητας όσο και του παραγωγικού τομέα της ευρύτερης περιοχής, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας εγκαινίασε την περασμένη Δευτέρα τη λειτουργία του νέου γραφείου του ΟΒΙ στο Ηράκλειο Κρήτης, με έδρα το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο, στο ΙΤΕ.
Επιπλέον, ο ΟΒΙ με αφορμή τα εγκαίνια του νέου του γραφείου στο Ηράκλειο της Κρήτης ξεκίνησε συζητήσεις για ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης, με στόχο την εξυπηρέτηση των κοινών σκοπών των δύο φορέων σε ζητήματα έρευνας και καινοτομίας.
Ο γενικός διευθυντής του ΟΒΙ, Δρ. Ι. Καπλάνης στην ομιλία του με τίτλο «Η Βιομηχανική Ιδιοκτησία ως μοχλός για την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας: Ο ρόλος του νέου Περιφερειακού Γραφείου του ΟΒΙ στην Κρήτη», θέτει ως στόχο του εγχειρήματος την καλύτερη δυνατή δικτύωση του Οργανισμού, τόσο με τον επιχειρηματικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης, όσο και με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τα ερευνητικά ινστιτούτα αλλά και με φυσικά πρόσωπα και φορείς, ώστε να προωθήσει τη διασύνδεση της καινοτομίας με την οικονομική παραγωγή, να ενισχύσει την τοπική απασχόληση και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Σύμφωνα με τον κύριο Καπλάνη, η επανεκκίνηση του νέου περιφερειακού γραφείου (βιβλιοθήκης) του ΟΒΙ στην Κρήτη, ενθαρρύνει τους τοπικούς εφευρέτες, τα ερευνητικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις να υποβάλλουν αίτηση για ΔΕ, προωθώντας την περιφερειακή καινοτομία και κατά συνέπεια την ανάπτυξη.
Με την αρωγή και καθοδήγηση του Οργανισμού ως αρμόδιου εθνικού φορέα για την έκδοση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Τίτλων Προστασίας Βιομηχανικών Σχεδίων διασφαλίζεται ότι θα αποκομίσουν οι ίδιοι τα οφέλη που προκύπτουν από την προστασία και παραγωγή της διανοητικής ιδιοκτησίας τους. Τέλος αναφέρθηκε στις καταθέσεις Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στους 4 νομούς της Κρήτης, όπως επίσης και στους τεχνολογικούς τομείς που η περιοχή παρουσιάζει αύξηση.
Ο κ. Εμμανουήλ Γ. Σκουλάς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΒΙ, ως συντονιστής της εκδήλωσης, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ομιλητές και υπογράμμισε την προσπάθεια εξωστρέφειας του ΟΒΙ, στο πλαίσιο της λειτουργίας των Περιφερειακών Βιβλιοθηκών, που συνδέεται με το αναπτυξιακό πλάνο του Οργανισμού, για προώθηση της καινοτομίας στο σύνολο της χώρας.
Στόχος είναι η δημιουργία 13 συνολικά περιφερειακών γραφείων – ενός ανά περιφέρεια – τα οποία θα λειτουργούν ως one-stop-shop, ως ΚΕΠ Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
Μίλησαν, ακόμα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Εμμανουήλ Αλιφιεράκης, ο διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ) κ. Αρτέμης Σαϊτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων, κ. Νικόλαος Ξυλούρης, ο πρύτανης ΤΕΙ Κρήτης κ. Νικόλαος Κατσαράκης, η κυρία Ειρήνη Βρέντζου, νέα πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ο πρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου (ΣΕΒΙΠΕΗ) κ. Ελευθέριος Αντωνακάκης.
Μετά το τέλος των χαιρετισμών και των ομιλιών, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των παρεχομένων υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του Ηρακλείου Κρήτης.
Η κυρία Γιούλη Παπαποστόλου, εξετάστρια μηχανολόγος μηχανικός, στη Διεύθυνση Ελέγχου Τίτλων OBI, παρουσίασε στοιχεία για την προστασία της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και της Τεχνολογικής Πληροφόρησης.
Ο υπεύθυνος του Περιφερειακού Γραφείου Κρήτης κ. Εμμανουήλ Τριχάς αναφέρθηκε στην παρουσίασή του στο πώς η Βιομηχανική Ιδιοκτησία (και κατά συνέπεια οι υπηρεσίες του ΟΒΙ) είναι στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με το σύγχρονο επιχειρεῖν.