Για μεγάλες επιπτώσεις του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία προειδοποιεί έκθεση τουΕλληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, μετά από πιθανή αρνητική διαταραχή στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναφέρει στην έκθεση του πως αν εκπληρωθούν μια σειρά αρνητικών εκτιμήσεων για την οικονομία της Ευρωζώνης, θα απομακρυνθούμε, πιθανώς σημαντικά, από τον στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020, γεγονός που όπως τονίζεται θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Τα τρία σενάρια για την ανάπτυξη το 2020
Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο καταγράφει τρία πιθανά σενάρια για το 2020, με ανάπτυξη που κυμαίνεται ανάλογα το σενάριο 0,3% έως 0,9% χαμηλότερο από ότι τον εφετινό στόχο για ανάπτυξη 2,8%.
Στην άσκηση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου χρησιμοποιήθηκαν δύο πολύ δυσμενή σενάρια, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες, βάσει δηλαδή ιστορικών τιμών και χωρίς «δομικές αλλαγές» στην οικονομία της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, μπορεί να προκαλέσουν μείωση στην εκτιμώμενη μεγέθυνση για το 2020 κατά 0,3 και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.
Συγκεκριμένα, η κεντρική πρόβλεψη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την πραγματική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ 2020 είναι 2,54% (και όχι 2,8%).Με βάση το δυσμενές σενάριο η πραγματική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2020 θα είναι 2,21% και 1,88% με βάση το πιο δυσμενές σενάριο.
Κατά τις εκτιμήσεις του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου η «κρίση» μπορεί να πλήξει, επιπλέον, ενδογενώς την ελληνική οικονομία βάσει τουλάχιστον δύο διαύλων: α) επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών λόγω μείωσης των τουριστικών εισπράξεων, μείωσης των εισπράξεων από θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές κλπ και β) λόγω αρνητικής επίπτωσης στην ιδιωτική κατανάλωση (κλάδος εστίασης, διασκέδαση και ψυχαγωγία, οικοδομή κλπ).
Δυσμενείς επιπτώσεις για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα
«Με βάση αυτές τις αρνητικές εκτιμήσεις» καταλήγει η Έκθεση «φαίνεται ότι απομακρυνόμαστε, πιθανώς σημαντικά, από τον στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020, γεγονός που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθούν «μαξιλάρια» για τον προϋπολογισμό για τυχόν έκτακτες δαπάνες (πχ στο τομέα της υγείας), όπως πιθανώς αξιοποίηση μέρους των ταμειακών αποθεμάτων ασφαλείας (cash buffers), αλλά και έγκαιρη συνεννόηση με τους θεσμούς για συμφωνία ρήτρας διαφυγής (escape clause), ώστε μία ελεγχόμενη απόκλιση από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να μην οδηγήσει σε περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα επιδεινώσουν περαιτέρω την μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και θα ανακόψουν τη θετική δυναμική των τελευταίων ετών».
Σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση της κατάστασης
Ευρεία διυπουργική σύσκεψη για το πρόβλημα του κοροναϊού πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, κατά την οποία αποτιμήθηκε η κατάσταση, αξιολογήθηκαν οι αρχικές επιπτώσεις του προβλήματος στην ελληνική οικονομία και συζητήθηκαν εναλλακτικές μελλοντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του, στο πλαίσιο συντονισμού των ενεργειών και με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η διενέργεια τακτικών συναντήσεων με τη συμμετοχή του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη, έως τώρα δεν έχει παρουσιαστεί πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς, καθώς και στην εισαγωγή πρώτων υλών από την Κίνα για την εγχώρια βιομηχανία.
Ενώ, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως κατά τη συνεδρίαση, αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης, του διευρυμένου Eurogroup, αναμένεται να υπάρξει μια αποτίμηση της κατάστασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συζητηθούν εναλλακτικά «εργαλεία» αντιμετώπισης του προβλήματος, εν όψει και της τακτικής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 16 Μαρτίου.
Στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και Γιάννης Τσακίρης, και παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, η γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.
Δηλώσεις Σταϊκούρα
Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για κάθε σενάριο επιπτώσεων από την μετάδοση του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, την εμβάθυνση της ΟΝΕ, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κ.λπ..
Αναφερόμενος στην “ασύμμετρη απειλή”, που αποτελεί για την παγκόσμια, ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία, η μετάδοση του κοροναϊού, είπε ότι οι επιπτώσεις του θα είναι αντικείμενο της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης της Ευρωομάδας (Eurogroup) σε τηλεδιάσκεψη, με διευρυμένη βάση, «για να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν οι αναγκαίες δράσεις, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».
Εμείς ως υπουργείο Οικονομικών, είπε ο κ. Σταϊκούρας, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προνοητικότητα. Εξετάζουμε τις επιπτώσεις του προβλήματος, μελετάμε τα εναλλακτικά σενάρια, και «έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για κάθε σενάριο, συνεκτιμώντας και τη δυνατότητα υλοποίησης κάποιων εξ’ αυτών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», βεβαίωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Ταυτόχρονα, συνέχισε, «συμμετέχουμε σε διαβουλεύσεις και υποστηρίζουμε τη λήψη συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού, ανάλογα με το μέγεθος και την εξέλιξη της εξάπλωσής του. Όπως είπε, συντονίζουμε τις επαφές μας με εκπροσώπους της οικονομίας που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν, για να αναληφθούν κατάλληλες δράσεις: “Προβλέψαμε στη σχετική ΠΝΠ, και ήδη άρχισε να υλοποιείται, η δυνατότητα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο υπουργείο Υγείας για κάλυψη έκτακτων αναγκών, πρόσληψη προσωπικού καθώς και για αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας».