Είναι «βουτηγμένες» στα χρέη και προσπαθούν να βρουν από κάπου να πιαστούν, όμως, όσες προσπάθειες και αν έχουν γίνει, οι επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.
Το παραπάνω συμπεραίνει εύκολα κανείς από τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού, όπου από τις 14.000 αιτήσεις, μόλις δέκα επιχειρήσεις προχώρησαν, τελικά, σε ρύθμιση των χρεών τους.
Αυτό το διάστημα, επιχειρηματίες και από το Ηράκλειο έχουν δεχτεί «μπιλιετάκια» από την εφορία, αφού είχαν λάβει δάνεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, και δεν ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Υπενθυμίζεται πως εκείνα τα χρόνια πολλοί επιχειρηματίες «σφάζονταν» για να λάβουν χρηματοδότηση άτοκα ή με επιδοτούμενο επιτόκιο, με την εγγύηση του Δημοσίου, καθώς είχαν θεωρηθεί πολύ ευνοϊκοί οι όροι για τους ίδιους. Ωστόσο, όπως φαίνεται σήμερα, ακόμα και το ΤΕΜΠΜΕ, δεν κατάφερε να δώσει «πνοή ζωής» στις επιχειρήσεις που είχαν δεχτεί τα «χτυπήματα» της κρίσης.
Με ρυθμό χελώνας
Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, οι αιτήσεις υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ξεπέρασαν τις 14.000. Ωστόσο, από αυτές για περίπου 2.500 έχει πιστοποιηθεί ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, και μόνο δέκα έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν επιτυχώς τα χρέη τους.
Ειδικότερα, από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέχρι το τέλος του 2017, πάνω από 110.000 μοναδικοί χρήστες την επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν σε αυτή, χωρίς να ξεκινήσουν τη συμπλήρωση αίτησης υπαγωγής.
Αίτηση υπαγωγής έχουν ξεκινήσει να καταχωρούν 14.623 ενδιαφερόμενοι. Από αυτούς οι 4.724 έχουν καλύψει τα πρώτα βήματα για την υποβολή της αίτησης, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία (ΚΑΔ, κύκλο εργασιών, λογιστικό σύστημα κλπ).
Οι 2.437 επιχειρήσεις έχει πιστοποιηθεί ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και έχουν υποβληθεί οριστικά 417 αιτήσεις. Εξ αυτών οι 131 αφορούν περιπτώσεις διμερούς διαπραγμάτευσης. Οι 20 διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε ρύθμιση, ενώ δέκα έχουν ρυθμίσει επιτυχώς τα χρέη τους.
Αισιοδοξία… χωρίς αντίκρισμα
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης αναφέρει στην «Π» πως ο εξωδικαστικός μηχανισμός τέθηκε σε ισχύ μόλις το περασμένο καλοκαίρι και είναι λογικό να μην έχει ακόμα προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό για τις επιχειρήσεις. Τονίζει, όμως, ότι έχει αρκετά πλεονεκτήματα και παροτρύνει τους επιχειρηματίες να εξετάσουν το ενδεχόμενο της ένταξής τους εξατομικευμένα.
«Προσφέρει κάποια λύση, δεν εξυπηρετεί, όμως, όλες τις περιπτώσεις», αναφέρει.
Το τρέχον διάστημα, υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα σε επαγγελματίες με οφειλές ως 50.000 ευρώ να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Ο κ. Αλιφιεράκης αναφέρει πως η κατάσταση της οικονομίας δεν έχει βελτιωθεί, ωστόσο, υπάρχει ένα ενθαρρυντικό κλίμα και επικρατεί μία βεβαιότητα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΗ κ. Μανώλης Σφυρής αναφέρει πως ο τρόπος που λειτουργεί ο εξωδικαστικός δεν ωφελεί, τελικά, τους επιχειρηματίες. Οι τράπεζες δεν προτίθενται να προβούν σε γενναίο κούρεμα των οφειλών, προτείνουν μία μείωση της τάξης του 20% με 25%, ενώ οι επιχειρηματίες θέλουν 50%. Ο κ. Σφυρής εξηγεί πως τα περισσότερα δάνεια είναι 15ετίας, οι επιχειρηματίες τα έλαβαν από το 2003 ως το 2006 και τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί ξεπερνούν κατά πολύ τις σημερινές δυνατότητες που έχουν. Ως παράδειγμα αναφέρει έναν επιχειρηματία που πήρε δάνειο 150.000 ευρώ, σήμερα με τους τόκους χρωστάει 530.000 ευρώ και, φυσικά, δεν μπορεί να το αποπληρώσει.
Περιγράφει πως οι επιχειρηματίες είναι βουτηγμένοι στα χρέη και, ακόμα και αν υπάρξει κάποια αισιοδοξία για το μέλλον, οι οφειλές τους έχουν φτάσει τόσο ψηλά που δεν μπορούν να ορθοποδήσουν.
«Χρωστούν σε ταμείο, στο Δημόσιο, στην αγορά, έχουν εκθέσει και άλλες επιχειρήσεις, δημιουργείται μία αλυσίδα και ένας φαύλος κύκλος», αναφέρει και τονίζει πως αν το κούρεμα των οφειλών δεν είναι ικανοποιητικό, δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις.
Ο κ. Σφυρής αναφέρει πως υπάρχει κίνδυνος με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να χαθούν ακίνητα, περιουσίες, χαμηλότερης αξίας από τις οφειλές, χωρίς, δηλαδή, η τράπεζα να παίρνει, ούτε με αυτό τον τρόπο, πίσω τα χρήματά της.
«Έχουμε πει ότι οι διαδικασίες για την ένταξη στον εξωδικαστικό πρέπει να απλοποιηθούν. Τώρα χρειάζονται πολλά δικαιολογητικά και υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία», αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Μπάμπης Λεκάκης.
Τονίζει πως ο επιχειρηματίας που ενδιαφέρεται για τον εξωδικαστικό πρέπει να έχει στο πλευρό του έναν δικηγόρο, έναν οικονομολόγο και τον λογιστή του, συνεπώς, τα έξοδά του, ακόμα και στην περίπτωση που δεν ενταχθεί, είναι σημαντικά.
Διαβάστε ακόμα :