Σαφείς δυσκολίες προκάλεσαν στον επιχειρηματικό κόσμο οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ΤτΕ.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν εκτιμά ότι οι περιορισμοί θα καταργηθούν προτού παρέλθουν δύο χρόνια (59% του κοινού και 53% των επιχειρήσεων), ενώ σύμφωνα με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους θεσμικούς φορείς, η προοδευτική χαλάρωση και εντέλει η άρση των περιορισμών θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα.
Χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και μετά την άρση των capital control θα κάνει η πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων.
Συγκεκριμένα, μετά την άρση των περιορισμών, το 83% των ερωτηθέντων από το ευρύ κοινό εκτιμά ότι θα συνέχιζε να χρησιμοποιεί πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες με την ίδια ή και υψηλότερη συχνότητα. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 93% στην ομάδα των εύπορων καταναλωτών.
Σε περίπτωση άρσης των περιορισμών, το 38% των ερωτηθέντων από το ευρύ κοινό εκτιμά ότι θα υπάρξει φυγή μεγάλου μέρους των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες είτε σε μορφή μετρητών (14%) είτε μέσω ηλεκτρονικών μεταφορών στο εξωτερικό (24%). Ωστόσο, το 79% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα προχωρούσε σε αντίστοιχη ενέργεια.
Μετά την άρση των περιορισμών το 44% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα μετέφερε τουλάχιστον κάποια κεφάλαια από το εξωτερικό πίσω στην Ελλάδα.
Η υποομάδα των μεγαλύτερων επιχειρήσεων (50+ εργαζόμενοι) εμφανίζεται ως η πιο πρόθυμη να μεταφέρει σε τράπεζα στην Ελλάδα τα κεφάλαια που διακρατεί στο εξωτερικό. Το 64% εκτιμά ότι θα το έκανε, κυρίως για να καλύψει λειτουργικά έξοδα.
Σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις (47%) δεν θα μετέφερε πίσω στην Ελλάδα τα κεφάλαια που διακρατεί στο εξωτερικό μετά την άρση των περιορισμών. Ωστόσο, συγκριτικά, μόλις σε ποσοστό 22% οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (με 50+ εργαζομένους) θεωρούν ότι δεν θα μετέφεραν τα κεφάλαιά τους σε τράπεζα στην Ελλάδα.
Επίσης, από τη χαλάρωση των περιορισμών στο άνοιγμα λογαριασμών αναμένεται να ωφεληθεί (κάπως ή σε πολύ μεγάλο βαθμό) το 56% των επιχειρήσεων, ενώ το 28% δεν αναμένει κανένα όφελος.
Αντίθετα, η χαλάρωση του συγκεκριμένου περιορισμού δεν θα είχε κανένα αντίκτυπο, σύμφωνα με το 44% του ευρέως κοινού (28% της εύπορης υποομάδας).