έλεγχοι

Η τεχνολογία αποδεικνύεται σύμμαχος των φοροφυγάδων αφού καταστηματάρχες επιστρατεύουν κινητά τηλέφωνα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους ότι στη γειτονιά εντοπίστηκε κρούσμα… ελέγχου της εφορίας!

Υπάλληλος σε ΔΟΥ που τα τελευταία χρόνια έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη των ελέγχων σε εμπορικά καταστήματα, ταβέρνες, καφετέριες, γιατρούς, κέντρα αισθητικής, μιλά στην «Π» για το πώς πέφτει «σύρμα» ότι βρίσκεται σε κάποια περιοχή.

«Τους καλοκαιρινούς μήνες, η υπηρεσία μας χρειάζεται περισσότερο έξω παρά μέσα στο γραφείο. Είναι γεγονός ότι την τουριστική περίοδο, αφού βρισκόμαστε στην Κρήτη, οι προληπτικοί έλεγχοι είναι πιο εντατικοί», αναφέρει.

Σε κάθε περίπτωση, έχουν συγκεκριμένη εντολή για το πού πρέπει να κατευθυνθούν. Μπορεί να κληθούν να παριστάνουν τους πελάτες ενός καταστήματος για να διαπιστώσουν αν ο υπεύθυνος θα κόψει απόδειξη ή όχι, μπορεί, ακόμα, να καθίσουν στην αίθουσα αναμονής ενός ιατρείου και να πιάσουν συζήτηση με τους ασθενείς προκειμένου να δουν την τακτική που ακολουθεί ο γιατρός στο θέμα των αποδείξεων.

«Συνήθως δεν κόβουν αποδείξεις, όμως, όταν πηγαίνουμε τακτικά κάπου, αλλάζουν συνήθειες και αρχίζουν να γίνονται πιο συνεπείς», αναφέρει ο ελεγκτής.

Όπως λέει, οι καταστηματάρχες και, γενικά, οι επαγγελματίες έχουν συνηθίσει πια να ζουν με τους ελέγχους, δεν αντιδρούν και δεν πανικοβάλλονται όπως παλιότερα. Έχουν, όμως, αναπτύξει και συγκεκριμένες άμυνες: «Πλέον, δεν χρειάζεται να επιβάλεις σε κάποιον πρόστιμο, αρκεί να βγεις έξω για βόλτα, να διαδοθεί ότι βρίσκεσαι κάπου και είναι αρκετό για να προσέχουν οι επαγγελματίες της περιοχής», εξηγεί.

Τα πρόσωπα των ελεγκτών είναι λίγο-πολύ γνωστά, «μας βγάζουν φωτογραφίες που κυκλοφορούν μεταξύ τους, έχουμε ακούσει ότι έμποροι συνεννοούνται μέσω κοινωνικών δικτύων, ενημερώνει ο ένας τον άλλο για την παρουσία μας και είναι πιο προσεκτικοί. Εκτός, βέβαια, και αν οι γείτονες δεν είναι και τόσο αγαπημένοι, οπότε δεν φροντίζουν να κάνουν την απαραίτητη ενημέρωση», αναφέρει.

Όσο αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, εξηγεί πως υπάρχει προσανατολισμός στο να γίνουν έλεγχοι το επόμενο διάστημα, στην Κρήτη, όμως, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

Κάθε καλοκαίρι, στην Κρήτη έρχονται κλιμάκια ελεγκτών από την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας για να ενισχυθεί το έργο των εργαζομένων του νησιού αλλά και να γίνονται έλεγχοι όχι από τόσο γνωστά πρόσωπα, ούτως ώστε να είναι και πιο αποτελεσματικοί.

Πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων

Άνοιξε χθες η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεση τους περισσότερους από δυο μήνες προκειμένου να εκπληρώσουν τη σημαντικότερη φορολογική υποχρέωση.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης είναι και φέτος η 30ή Ιουνίου αλλά θα αποτελέσει έκπληξη αν δεν δοθεί η «καθιερωμένη» παράταση των περίπου τριών εβδομάδων χωρίς όμως αλλαγή του ημερολογίου πληρωμής του φόρου.

Και φέτος, η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις η πρώτη εκ των οποίων θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Ιουλίου ανεξάρτητα από το πότε θα υποβληθεί η φορολογική δήλωση. Η δεύτερη θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου. Υπάρχει και διευκόλυνση. Φέτος, όμως, όπως γίνεται πλέον για κάθε βεβαιωμένη φορολογική οφειλή η οποία δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να «σπάσει» ακόμα και την κάθε δόση σε 12 μηνιαίες καταβολές.

Οι παγίδες

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε1 και ιδιαίτερα στους κωδικούς 049 και 050. Οι κωδικοί των ηλεκτρονικών αποδείξεων δεν θα είναι προσυμπληρωμένοι από τη φορολογική δήλωση, δηλαδή θα συμπληρώνει ο καθένας όποιο ποσό πιστεύει αρκεί να υπολογίσει πόσες ηλεκτρονικές πληρωμές απαιτούνται για να μην καταλογιστεί πρόστιμο.

Στους κωδικούς αυτούς δηλώνονται οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα που εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017 που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο.

Οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν ότι δεν εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο με πλαστικό χρήμα και απειλούνται με πέναλντι φόρου 22% μπορούν να προσθέσουν δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικό χρήμα.

Τι συμβαίνει με τις χάρτινες αποδείξεις; Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αποδείξεις που έχουν εξοφληθεί με μετρητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση της μείωσης του φόρου μόνο από τους φορολογούμενους 70 ετών και άνω, από άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, από όσους βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, από φορολογικούς κάτοικους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα για μισθωτή εργασία και συντάξεις. Τα «χαρτάκια» δεν μετράνε για κανέναν άλλο.

Ο κ. Παύλος Μπαριτάκης

Ο πρόεδρος της ένωσης φοροτεχνικών Ηρακλείου κ. Παύλος Μπαριτάκης αναφέρει πως οι κλίμακες φορολογίας εισοδήματος παραμένουν ίδιες. Οι αλλαγές αφορούν στις αποδείξεις, αφού για το «κτίσιμο» του αφορολόγητου χρησιμοποιούνται μονάχα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, σε περίπτωση που κάποιος διαπιστώσει ότι το ποσό είναι μικρότερο από το πραγματικό, έχει τη δυνατότητα να παρέμβει.

Επίσης, ο κ. Μπαριτάκης τονίζει πως πρέπει να δοθεί προσοχή στη φιλοξενία καθώς για αυτό το λόγο πολλοί φορολογούμενοι δεν έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα. Ξεκαθαρίζει πως φιλοξενία θεωρείται όταν κάποιο τρίτο πρόσωπο μένει δωρεάν στο σπίτι που ζει ο φορολογούμενος, όχι σε κάποιο άλλο που ίσως έχει.

Όσο αφορά στα ανείσπρακτα ενοίκια, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον του ενοικιαστή, πριν υποβάλει τη δήλωση, αλλιώς θα πρέπει να δηλωθεί όλο το ποσό, ακόμα και αν δεν το έχει λάβει.

Για τη βραχυχρόνια μίσθωση, εφόσον είναι μέχρι 90 μέρες το χρόνο αποτελεί εισόδημα από μίσθωση ως ενοίκια, αν πρόκειται για περισσότερο διάστημα, τότε θεωρείται δραστηριότητα και πρέπει να γίνει η ανάλογη έναρξη εργασιών στη ΔΥΟ.