Yπουργείο Οικονομικών

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιάρακη και παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός που δεν ενσωματώνει μέτρα περιοριστικής πολιτικής αλλά παροχές και ελαφρύνσεις σε φορολογούμενος και νοικοκυριά.

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην αρμόδια διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε 4 συνεδριάσεις, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου, και θα ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε συνεδριάσεις, έως την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με την εισαγωγική έκθεση, ο κρατικός προϋπολογισμός στηρίζεται σε μακροοικονομικό σενάριο βάσει του οποίου ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι 2,1% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως.

Για το έτος 2018, το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 3,98% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%. Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου κατά 0,48% του ΑΕΠ δίνει στην κυβέρνηση σημαντικό περιθώριο απόδοσης μέρους του υπερπλεονάσματος με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος.

Πρόκειται για τα πρώτα μέτρα κοινωνικής πολιτικής στη βάση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που έχουν στόχο την τόνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής

Για το έτος 2019, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής υλοποιείται μέσω των ακόλουθων μέτρων:

Από την πλευρά των εσόδων, (α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, (β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, (γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.

Από την πλευρά των δαπανών, (α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 24 ετών, (β) την εισαγωγή ενός νέου επιδόματος στέγασης με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, (γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Το συνολικό κόστος των περιγραφόμενων μέτρων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση του φακέλου για το επίδομα στέγασης, ανέρχεται σε 0,5% του ΑΕΠ. Eίναι μάλιστα αυξημένο κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ, έναντι των αντίστοιχων δημοσιονομικών παρεμβάσεων του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού.

Ομως, το μέτρο που θα κάνει τη διαφορά, μεταφέροντας περισσότερο νερό στον μύλο της ανάπτυξης, είναι η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις. Αυτό  έχει αποτέλεσμα περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι να διασώζουν σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους, καθώς αν εφαρμόζονταν οι περικοπές, θα έχαναν έως και 18% από την κύρια σύνταξή τους – ορισμένοι και από την επικουρική. Από την επαναδιαπραγμάτευση και την απόσυρση του μέτρου, το όφελος για αρκετές κατηγορίες ενδεχομένως να ξεπερνά και τα 300 ευρώ τον μήνα, μέρος του οποίου θα γίνει δαπάνη που θα ενσωματωθεί στην κυκλική ροή του χρήματος.

► Το πλεόνασμα για το 2019 προβλέπεται στο 3,6% του ΑΕΠ.

Τι λένε οι Βρυξέλλες

Την ικανοποίησή του για τη γενική οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις. Ο κ. Ντομπρόφσκις παρουσιάζοντας τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους επόμενους προϋπολογισμούς των κρατών της ευρωζώνης συνεχάρη στην εισαγωγική του ομιλία την Ελλάδα για τον πρώτο προϋπολογισμό που υπέβαλε μετά τα μνημόνια τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.