Οι Έλληνες συνεχίζουν να χρωματίζουν με τα πιο μελανά χρώματα την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπου η συντριπτική πλειονότητα του 98% την χαρακτηρίζει “κακή”.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα του τακτικού φθινοπωρινού ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε χθες, οι Ευρωπαίοι, σε ποσοστό 48%, θεωρούν ότι η τρέχουσα κατάσταση της εθνικής τους οικονομίας είναι καλή (+2 ποσοστιαίες μονάδες). Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2007. Η ιδέα που έχουν οι πολίτες για την κατάσταση της εθνικής τους οικονομίας διαφέρει μεταξύ των κρατών μελών: Στις Κάτω Χώρες και στη Γερμανία τη θεωρούν καλή σε ποσοστό 91%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ανέρχεται σε μόλις 2%.
Επίσης, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007, οι Ευρωπαίοι έχουν θετική γνώμη για την τρέχουσα κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας (48%, +6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την άνοιξη του 2017) παρά αρνητική (39%, -7). Και σε αυτή την ερώτηση η απαισιοδοξία είναι κυρίαρχη μεταξύ των Ελλήνων, αφού το 52% χαρακτηρίζει κακή την τρέχουσα κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Πλην της Ελλάδας
Το 40% των Ευρωπαίων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, το 37% έχει ουδέτερη εικόνα, ενώ το ποσοστό των Ευρωπαίων που έχει αρνητική εικόνα παραμένει χαμηλό, στο 21%. Τα ποσοστά αυτά παρέμειναν σταθερά σε σύγκριση με την άνοιξη του 2017 και επιβεβαιώνουν τη θετική τάση που άρχισε να καταγράφεται το 2016. Στα χαμηλότερα επίπεδα βρίσκεται στην Ελλάδα όπου το 74% απά-ντησε ότι δεν εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ μειώθηκε σε 17 χώρες.
Η μετανάστευση
Η μετανάστευση συνιστά την κυριότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ΕΕ (39%, + 1 ).
Σε εθνικό επίπεδο, οι Έλληνες σε ποσοστό 49%, θεωρούν ότι η ανεργία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα τους. Στη δεύτερη θέση (44%) ακολουθεί η οικονομική κατάσταση.
Η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα όπου η πλειονότητα των πολιτών έχει κατά κύριο λόγο αρνητική εικόνα για την Ε.Ε. (43%), ενώ το 60% δηλώνει την απαισιοδοξία του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο σε σχέση με τα ευρήματα του ανοιξιάτικου ευρωβαρόμετρου, η αισιοδοξία φαίνεται να κερδίζει έδαφος και στη χώρα μας, με το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται πλέον στο 37% (υψηλότερο κατά 8 μονάδες). Τέλος, η πλειονότητα των Ελλήνων (66%) τάσσεται υπέρ του κοινού νομίσματος.