Ήχοι από γιορτινές μελωδίες κι ένα Ηράκλειο, που κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι πιο όμορφο από ποτέ για τα Χριστούγεννα. Η ομορφιά όμως της πόλης και οι μελωδίες, δεν συνάδουν με την κατάσταση που βιώνει η αγορά, η οποία δεν έχει προηγούμενο.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η χθεσινή κίνηση στα καταστήματα θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες των γιορτών πριν τα Χριστούγεννα και οι καταστηματάρχες θα λάμβαναν μια σημαντική ανάσα έπειτα από μια δραματική χρονιά που όλοι θέλουν να τελειώσει.
Αντί γι’ αυτό ωστόσο, τα μισά και πλέον καταστήματα της πόλης ήταν ερμητικά κλειστά, ενώ τα ελάχιστα που άνοιξαν υπολειτούργησαν υπό το καθεστώς του “click away”. Όπως υπολογίζουν μάλιστα οι έμποροι, το 95 % των τζίρων έχει ήδη χαθεί και δεν αναμένεται να αναπληρωθεί ούτε τις επόμενες ημέρες.
«Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι γνωστοί και φίλοι για να μας στηρίξουν, διότι αλλιώς δεν θα είχαμε ούτε για την επιβίωση μας» αναφέρει επιχειρηματίας της πόλης για να δείξει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει φθάσει.
Εκτός όμως από τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που δεν αναμένεται να γίνουν καλύτερες τις επόμενες ημέρες, υπάρχουν και τα πολλά παράδοξα που συνοδεύουν αυτές τις νέες συνθήκες μέσα στην πανδημία. Κατ’ αρχάς οι γιορτές που παραδοσιακά έδιναν «ανάσα» στον εμπορικό κόσμο, έχουν και μαθηματικά πλέον χαθεί.
Οπότε οι επιχειρηματίες του κλάδου εκτός από τα χρέη που θα έχουν συσσωρεύσει, θα βρίσκονται με τεράστιες ποσότητες απούλητων ειδών.
Την ίδια στιγμή, κανείς δεν γνωρίζει το πότε και το εάν θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί με βάση τις ως τώρα ενδείξεις δεν διαφαίνεται πως η 7η Ιανουαρίου αποτελεί μια ρεαλιστική ημερομηνία ανοίγματος της αγοράς, ούτε ως προς την ημέρα, ούτε καν ως προς τον … μήνα.
Πέραν όλων αυτών των προβλημάτων, αν και εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει πως τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν το άνοιγμα των επιχειρήσεων, όταν αυτό θα συμβεί δεν θα υπάρχει ρευστότητα στην αγορά για κανέναν. Ακόμα όμως και οι επιχειρηματίες που θα έχουν, παρά τα προβλήματα, τη δυνατότητα να προμηθευτούν προϊόντα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις τεράστιες καθυστερήσεις που υπάρχουν λόγω του φόρτου που έχουν δεχθεί όλες οι μεταφορικές εταιρείες.
«Είχα από τον Οκτώβριο παραγγείλει εμπόρευμα για τις γιορτές πιστεύοντας πως θα δουλέψουμε κανονικά. Τώρα, όχι μόνο δεν δουλεύουμε, αλλά οι εταιρείες με ενημερώνουν πως θα παραλάβω μετά τις 20 Ιανουαρίου αν είμαι τυχερός. Τότε όμως τι να το κάνω;» αναρωτιέται επιχειρηματίας της πόλης που αντιμετωπίζει μία από τις πολλαπλές δυσκολίες του κλάδου.
Ρούχα – Παιχνίδια
Ακόμα όμως και οι παραδοσιακοί «κολοσσοί» των Χριστουγέννων, που ήταν οι επιχειρήσεις κυρίως παιχνιδιών, αλλά και ρούχων, διαπιστώνουν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά. Οι καταστάσεις έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα, ενώ οι νονοί και οι κοντινοί συγγενείς που υπό άλλες συνθήκες θα αγόραζαν κάποιο δώρο σε παιδιά, δεν προχωρούν σε αγορές, αφού δεν επιτρέπονται οι κοινωνικές συναναστροφές.
Στο ίδιο κλίμα, οι καταναλωτές δεν προχωρούν επίσης ούτε στην αγορά ρούχων ή παπουτσιών, αφού δεν υπάρχει κάποιο νόημα ανανέωσης της γκαρνταρόμπας, όταν δεν υπάρχει ανάγκη για να κυκλοφορήσει κάποιος ή να παραβρεθεί σε κοινωνικές εκδηλώσεις και ρεβεγιόν.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι έμποροι πλέον θεωρούν πως η κυβέρνηση, μεθοδευμένα και με οργάνωση επιχειρεί υπό το πρίσμα της πανδημίας να καταστρέψει στο μεγαλύτερο βαθμό την μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ θεωρούν πως το έχει καταφέρει ως τώρα μάλιστα πάρα πολύ καλά.
Όπως εκτιμάται από τον εμπορικό κόσμο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάνω από το 40 % των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών ήδη δεν μπορούν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και θα προχωρήσουν σε σφράγιση τους. Την ίδια στιγμή υποστηρίζουν πως αν οι συγκεκριμένες συνθήκες διατηρηθούν για το επόμενο δίμηνο όπως φαίνεται, 6 στις 10 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν θα ανοίξουν την επόμενη ημέρα.
Οι έμποροι πλέον θέτουν ανοικτά το θέμα στην κυβέρνηση, θεωρώντας πως μόλις τελειώσει η υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση θα καταρρεύσει και θα αναγκαστεί να οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές. Όπως τονίζουν μάλιστα, τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία, η ανεργία και η ύφεση, βρίσκονται ήδη σε τέτοιο δυσθεώρητο ύψος, που αν δεν υπήρχε κοροναϊός, κανένας υπουργός και κανένας πρωθυπουργός δεν θα μπορούσαν να κρυφτούν πίσω από αυτά και θα είχαν ήδη καταρρεύσει.