Αγορά του Ηρακλείου

Δραματικά φαίνεται να εξελίσσεται η  φετεινή σεζόν για τα τουριστικά καταστήματα του Ηρακλείου,  με την πτώση των πωλήσεων,  λίγο πριν τελειώσει ο Αύγουστος, σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνάει το 80%, σε σχέση με το 2019 και τους καταστηματάρχες να θεωρούν τη χρονιά χαμένη ανησυχώντας για τον χειμώνα που έρχεται.

Τα περιορισμένα μέτρα στήριξης που πήρε η κυβέρνηση έγιναν ανεκτά, όπως επισημαίνουν, επειδή υπήρχε η προσδοκία πως θα πάει κάπως καλά η τουριστική σεζόν, κάτι που δεν έγινε όμως και τώρα οι μικροεπιχειρηματίες βλέπουν το καλοκαίρι να τελειώνει και τα ταμεία να παραμένουν άδεια. Υπήρξαν τονίζουν ακόμα  κυβερνητικές υποσχέσεις για άτοκα δάνεια από τις τράπεζες, αλλά κυριαρχούν οι απορριπτικές απαντήσεις ακόμα και προς επιχειρήσεις με μηδενικά χρέη.

Η κυρία Ελεάννα Βογιατζάκη που διατηρεί κατάστημα  με τουριστικά είδη  θεωρεί πως είναι κοινή αλήθεια η τεράστια πτώση των πωλήσεων κι αναρωτιέται τί θα γίνει με όλα τα πάγια που τρέχουν και είναι πολλά, σε μια εποχή με τόσο μειωμένα έσοδα, μας λέει χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω πως υπάρχει φέτος επιχειρηματίας που να είναι ευχαριστημένος, το ποσοστό της βουτιάς δεν μπορείς να το υπολογίσεις, δεν  βγαίνει.

Όταν κοιτάς τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Δεν ξέρω αν ήταν προτιμότερο να μην ανοίξουν τα σύνορα, τα έξοδα τρέχουν, είτε ανοίξεις, είτε δεν ανοίξεις. Πληρώνουμε ενοίκιο όλον τον χρόνο, πληρώνουμε πάγια για όλον τον χρόνο…εντάξει μας έκαναν αυτή τη διευκόλυνση στη μείωση του 40% των ενοικίων αλλά είναι τόσο μεγάλη η πτώση των πωλήσεων που αυτό είναι σαν μην υπάρχει.

Υπήρξε στήριξη κατά την περίοδο της καραντίνας με τα 800 ευρώ που πήραμε ως ελεύθεροι επαγγελματίες και μετά ακόμα 534 ως βοήθημα, επειδή είχαμε υπάλληλο σε αναστολή. Και είχες να περάσεις με αυτά τα χρήματα χωρίς τίποτα άλλο για 3 μήνες. Δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να γίνει, σίγουρα το ότι τα ενοίκια είναι μειωμένα είναι ένα βοήθημα, βοηθητικό βέβαια θα ήταν να γίνει κάτι και με τους λογαριασμούς των οργανισμών κοινής ωφέλειας, φώτα, νερά, τηλέφωνα κλπ. τα πάγια έξοδα της κάθε επιχείρησης.

Μετά τον υπάλληλο που έχουμε, ο υπάλληλος μπαίνει σε αναστολή, τώρα έχω, υπάλληλο και υπάλληλο δεν έχω γιατί δεν μπορώ να τον πληρώσω. Εδώ δεν φτάνει να πάρω εγώ, ας πούμε. Όμως η ασφάλεια του υπαλλήλου παραμένει, κάποια στιγμή θα ζητηθούν αυτά τα χρήματα. Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι από το Μάρτιο μέχρι τώρα, και σου βάζω έναν υπάλληλο με 4ωρο που είναι 160 ευρώ, τώρα μπορεί να μην έχουν ζητηθεί αλλά κάποια στιγμή θα γίνει και όλα αυτά συσσωρεύονται για τις δικές μας ασφαλιστικές εισφορές για το ΤΕΒΕ δεν το συζητάμε».

Δεν διαφέρουν και πολύ οι διαπιστώσεις του  επίσης καταστηματάρχη κυρίου Δημήτρη Κατσαβούλη, ο οποίος   μιλάει    για την τραγική και οριακά κωμική διαφορά της αγοράς σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Στην ερώτηση για την τουριστική κίνηση ως τώρα  αναφέρει χαρακτηριστικά: «Επηρεάστηκε πάρα πολύ από την κρίση του ιού η κίνηση στα τουριστικά μαγαζιά. Είναι εύκολο να το καταλάβετε, είναι πολύ λίγος ο κόσμος και είναι αδύναμος οικονομικά. Κάποιος που δεν έχει σχέση με το εμπόριο του τουρισμού θα το διαπιστώσει εάν έρθει εδώ πέρα μια μέρα για μια βόλτα και αν ήταν και πέρυσι εδώ θα δει πως είναι κάπως αστεία τα πράγματα φέτος. Συνολικά σε όλη την χρονιά η πτώση που θα έχουμε θα είναι πολύ μεγάλη. Δεν ξέρω εάν η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι και εάν έχει τα χρήματα για να κάνει κάτι».