Αρναουτάκης - επενδυτικά σχέδια για τουριστικές επενδύσεις

Παραπάνω από διπλάσια θα είναι τα επενδυτικά σχέδια που εγκρίνονται το 2019 για τουριστικές επενδύσεις στην Κρήτη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα!

Συγκεκριμένα  13 εκατ. ευρώ θα είναι η δημόσια χρηματοδότηση για τις τουριστικές επενδύσεις που έχει εγκρίνει εντός του 2019 η Περιφέρεια Κρήτης.

Πρόκειται για επενδυτικά σχέδια που προορίζονται για ίδρυση και λειτουργία 78 συνολικά τουριστικών επιχειρήσεων στο νησί και χρηματοδοτούνται στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος της Κρήτης.

Αρχικά κατά το πρώτο στάδιο – τον Δεκέμβριο του 2018 – χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014 – 2020», 35 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, υπήρχε έντονος προβληματισμός στην κοινότητα των ενδιαφερόμενων  επενδυτών της Κρήτης διότι είχαν κατατεθεί πολύ περισσότερες προτάσεις από εκείνες που εγκρίθηκαν. Αιτία ήταν η πολύ υψηλή βάση που είχε βάλει στην αξιολόγηση το Υπουργείο Οικονομίας, με αποτέλεσμα να μην εγκρίνεται η χρηματοδότηση προτάσεων παρά την υψηλή βαθμολογία που διέθεταν.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν υποψήφιοι επενδυτές υπήρξαν προτάσεις με πολύ υψηλή βαθμολογία που δεν είχαν εγκριθεί. «Δεν πέρασε πρόταση μας με 96,1 κι άλλων υποψηφίων επενδυτών με αντίστοιχα νούμερα», ανέφερε ενδιαφερόμενος επενδυτής που είδε αρχικά την πρότασή του να μην εγκρίνεται για νέες τουριστικές δομές.

Η συνθήκη που διαμορφώθηκε για τον επιχειρηματικό κόσμο ήταν αρκετά δυσχερής και οι επενδύσεις που είχαν σχεδιάσει θα έπρεπε να καθυστερήσουν αρκετά μέχρι να τροποποιηθούν ή και να αξιολογηθούν σε επόμενο στάδιο. Με δεδομένη την εξέλιξη αυτή, η Περιφέρεια Κρήτης δεν περιορίστηκε στην αρχική χρηματοδότηση, διεκδίκησε, πρότεινε και πέτυχε επιπλέον χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών προτάσεων για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών.

Μετά τον Δεκέμβριο του 2018 και την πρώτη ένταξη των 35 προτάσεων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατέθεσε μια πρόταση προς το Υπουργείο που άλλαξε τα δεδομένα, δίνοντας τη δυνατότητα για ουσιαστικό διπλασιασμό των προτάσεων και υπερδιπλασιασμό των πόρων που θα αξιοποιήσουν οι επενδυτές στην Κρήτη.

Ζήτησε δηλαδή, την ένταξη όλων των επενδυτικών σχεδίων που έχουν περάσει επιτυχώς το στάδιο των δικαιολογητικών με βαθμολογία άνω του 50% στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της Ίδρυσης και λειτουργίας Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Η επιστολή

Με επιστολή του τον περασμένο Ιανουάριο προς τον τότε Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης αφού κατέγραφε ως θετική την αύξηση του προϋπολογισμού που έκανε τότε η κυβέρνηση και το υπουργείο για να ενταχθούν κι άλλες επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο, επεσήμανε πως υπάρχει κι άλλος δρόμος για να μη χαθούν πάρα πολλά ώριμα επενδυτικά σχέδια που δεν είχαν ενταχθεί στην Περιφέρεια Κρήτης και σε όλη τη χώρα.

Ο Στ. Αρναουτάκης εξηγούσε τότε πως παρά την προσθήκη επενδυτικών προτάσεων, η βάση βαθμολογίας για την έγκριση των προτάσεων παρέμενε – χωρίς λόγο – σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Πρότεινε λοιπόν να εξεταστεί η ένταξη όλων των επενδυτικών σχεδίων που είχαν περάσει επιτυχώς το στάδιο των δικαιολογητικών με βαθμολογία άνω του 50% με ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα να στηριχθεί η προοπτική ένταξης πολλών ώριμων και αξιόπιστων επενδυτικών προτάσεων στην Κρήτη και θα στηριζόταν η δημιουργία σημαντικών τουριστικών υποδομών στο νησί.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο το οποίο κατανόησε πως «η πρόταση Αρναουτάκη» άνοιγε μια πόρτα για υλοποίηση σοβαρών επενδυτικών σχεδίων. Η πρόταση του Περιφερειάρχη Κρήτης υιοθετήθηκε και έδωσε προοπτική στην περαιτέρω ένταξη επενδυτικών προτάσεων στην Ελλάδα και την Κρήτη.

Η εξέλιξη

Η πιο πρόσφατη θετική εξέλιξη αυτής της πρότασης ήταν τα 43 επενδυτικά σχέδια που υπέγραψε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης. Ο κ. Αρναουτάκης, υπέγραψε την απόφαση με την οποία χρηματοδοτούνται 43 επιπλέον επενδυτικά σχέδια από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014 – 2020» προϋπολογισμού 7.272.039,79 ευρώ (επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη).

Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» του ΕΠΑνΕΚ.

Το στοιχείο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι πως μετά την εξέλιξη αυτή ο συνολικός αριθμός των επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται με αποφάσεις του περιφερειάρχη από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι τον Αυγούστο του 2019, ανέρχονται σε εβδομήντα οκτώ (78) με τον  συνολικό προϋπολογισμό της δημόσιας δαπάνης να σκαρφαλώνει στα 13.163.136 ευρώ.

Το συνολικό κόστος όλων των παραπάνω επενδυτικών σχεδίων αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερο δεδομένου ότι η ιδιωτική συμμετοχή στο κάθε επενδυτικό σχέδιο είναι 50% του συνολικού προϋπολογισμού του.